Avainsanat

, , , , , , , , , ,

Minulla on etuoikeus työskennellä sekä aikuisten että lasten kanssa. Paradoksaalista kyllä, törmään lapselliseen käyttäytymiseen vain aikuisten parissa. Lapsellisella käytöksellä tarkoitan tässä yhteydessä järjetöntä kiukuttelua ja totaalista itsekeskeisyyttä. Luovuus, leikkiminen ja pohjaton uteliaisuus ovat myös tunnusomaisia lapsille ja näitä soisi aikuistenkin harjoittavan enemmän.

Kaikki johtajat ovat jatkuvan tarkkailun alla. Heitä tarkkailee oma organisaatio mutta myös organisaation ulkopuoliset. Johtajien sanomisista mutta ennen kaikkea sanattomista viesteistä pyritään jatkuvasti lukemaan missä mennään. Mitä vähemmän on avoimuutta ja sanallista viestintää, sitä määräävämpään osaan sanaton viestintä nousee.

Mikäli organisaatiolla on jotain toimintaa pienen ydintiimin ulkopuolella (kuten useimmilla on esimerkiksi asiakkaita, kumppaneita tai jäseniä), on tärkeää, että johtajat tervehtivät uusia henkilöitä ja esittelevät itsensä. Johtajat eivät saa piiloutua varjoihin. Johtajan tulee tuoda itsensä esille.

Tämä ei tarkoita missään nimessä tilan viemistä tai shown varastamista muilta henkilöiltä. Sillä vain kerrotaan, että loppupeleissä minä kannan vastuun tämän organisaatio tekemisistä. Minun puoleeni voitte kääntyä, mikäli kaipaatte jotain.

Tämän varmaan pitäisi olla aika selvää, mutta ei ole ihan yksi kerta, kun olen joutunut todella pitkään ihmettelemään, missä kaikki organisaation johtajat lymyilevät. Ai se onkin tuo, joka on silloin tällöin tullut vastaan, mutta lopulta kiertänyt kaukaa ja katsellut kiinnostavia kengänkärkiään.

Sitten on vielä nämä kardinaalitapaukset: johtajat, jotka eivät mielenosoituksellisesti tervehdi joitain organisaationsa jäseniä.

Koska en ymmärrä, niin yritän luulla. Luulen, että he yrittävät viestiä näille tervehtimiskelvottomille ihmisille omaa halveksuntaansa. No se viesti menee perille. Edes keskivertoälykäs ihminen tosin pystyisi sen verran keskustelemaan asioista pahimman vihahenkilönsäkin kanssa, että ei tarvitse näitä noin kolmivuotiaan tasolla olevia keinoja käyttää.

Suurempi ongelma on se, että muutkin kuin tervehtimiskelvoton huomaavat tämän. Taas menee viesti perille ja tällä kertaa vähän laajemmalle porukalle. Viesti on selkeä: Olen johtaja ja olen totaalinen lapsellinen idiootti. Mitään muuta viestiä tässä ei välity. Kuva

Tämä toimii myös tervehtimiskyvyttömän johtajan tarkoitusta vastaan, koska satunnaisen tarkkailijan sympatiat siirtyvät luonnollisesti tämän tervehtimistä vaille jääneen henkilön puolelle.