Avainsanat

, , , , , ,

Jostain syystä on tullut taas vuosien jälkeen narsistit mieleen. Kaivoin vähän tietoa ja löysin oivan pikku testin Psychology Today -sivustolta (linkki artikkeliin). Ehkäpä tästä on hyötyä joillekin lukijoilleni, jotka ihmettelevät miksi jonkun henkilön seurassa on aina niin paha olla.

Alla on vapaa suomennokseni testin teksteistä. Itse testi on hieman monimutkaisempi ja se löytyy yllä olevasta linkistä. Jos kuitenkin useampi kuvauksista tuntuu lähes tai täysin paikkaansa pitäviltä suosittelen juoksemista lujaa. Kerran vuosia sitten puhuin psykologiystävälleni eräästä kollegastani ja hänen ainoa neuvonsa kuului: ”Run!”.

Narsu pakene

Tässä kuusi narsismin paljastavaa seikkaa.

 1. Yksipuolinen keskustelu – Narsistin kuuntelu keskittyy vain siihen, miten hän voi sivuuttaa, kääntää päälaelleen,  jättää huomiotta, minimoida, mustamaalata tai muulla tavoin tehdä asiaankuulumattomaksi toisten ihmisten huolet.
 2. Kaikki liittyy häneen – Hän tietää enemmän ja paremmin, hän on kiinnostavampi. Kun keskustelette, keskustelette hänestä. Keskusteluissa hän vie valtaosan ajasta. Kaikki keskustelu kääntyy aina hänen saavutuksiinsa. Tämän takia monet sanovatkin, että hän vie kaiken ilman huoneesta (minä kuvasin aikoinaan minun narsuani mustaksi aukoksi, joka vei kaiken elämänhaluni). Kun hän haluaa jotain, hänen on saatava se. Sillä ei ole mitään väliä mitä sinä välität asiasta.
 3. Säännöt eivät koske häntä – Säännöt ovat toisia ihmisiä varten. Hänellä voi olla irtosuhteita, hän saa ohittaa jonossa, hän saa huijata ja olla välittämättä säännöistä, jotka ovat hänen tiellään. Koska hän on muiden yläpuolella, säännöt eivät koske häntä.
 4. Hän kokee huolesi henkilökohtaisena kritiikkinä ja hän vihaa kritiikkiä – Jos vaadit häntä ottamaan huolesi tosissaan, hän todennäköisesti raivostuu. Hän voi kritisoida muita mieliin määrin ja niin hän mielellään usein tekeekin, mutta jos häntä kritisoidaan hän satuttaa sinua takaisin. Ja jos sanot olevasi onneton, hän kokee senkin kritiikiksi itseään kohtaan. Koska hän ajattelee kaiken aina koskevan itseään, hän tulkitsee henkilökohtaiset tunteesikin piilokritiikiksi itseään kohtaan. Vaikka moittisit itseäsi, hän kuulee siinä syytöksen itseään kohtaan.
 5. Jos teidän välillenne tulee ongelmia, syy on aina sinun –  Hänen ei voida odottaa pyytävän anteeksi tai myöntävän virhettään. Hän on muiden ja arvostelun yläpuolella. Hän kokee pienenkin arvostelun suorana uhkailuna ja silloin hän todella suuttuu. Hänen haluttomuutensa ottaa vastuuta virheistään kulkee käsi kädessä hänen muiden syyttely nopeutensa kanssa. Hän kokee pienenkin epäkohdan täydellisenä pahuutena – kaikki tai ei mitään ajattelua. Muiden syyttely ja virheiden etsintä tuntuu hänestä turvallisemmalta kuin oppiminen ja kasvaminen vaikeuksien kautta. Samalla kun hän on nopea syyttelemään, hän on hidas arvostamaan. Arvostaminen ja kiitollisuus kun edellyttävät kuuntelua.
 6. Jos hän on vihainen, on syy aina sinussa – Sinä teet hänet vihaiseksi. Et kuunnellut häntä. Kritisoit häntä. Yrität kontrolloida häntä. Näkemyksesi on väärin. Sinun pitää pyytää anteeksi, ei hänen. Hän ei ole vastuussa vihastaan,  sinä olet. Vaikka jotkut narsut ovat karismaattisia ja sosiaalisesti taitavia, he voivat raivostua nanosekunnissa.
  Mistä he sitten raivostuvat? Pienikin kritiikki voi aiheuttaa raivon. Mikä tahansa palaute, joka horjuttaa heidän totaalista ylemmyyttään. Jos heitä pyydetään saati käsketään tekemään jotain, on se suora provokaatio heitä kohtaan.

Narsisti, häiriön vakavuuden asteesta riippuen, voi käyttää loppuelämänsä yrittääkseen kostaa ja tuhota sinut välittämättä yhtään siitä, miten paljon muut heidän teoistaan kärsivät. Tämä voi laueta ensimmäisestä pienestä kritiikistä häntä kohtaan tai jos olet ollut vähänkin hänen kanssaan eri mieltä jostain asiasta.

Lopuksi kolme  tärkeää asiaa:

 1. Vika ei ole tippaakaan sinussa – vastassasi on psykopaatti tai sosiopaatti ja hän on erittäin taitava siinä, että saa sinut tuntemaan syyllisyyttä.
 2. Jokaisesta ihmisestä löytyy ainakin vähän noita piirteitä. Sinustakin. Silti olet todennäköisesti ihan normityyppi.
 3. Älä koskaan väitä ketään narsistiksi, ellet ole asiaan vihkiintynyt lanttumaakari, koska a) voit syyllistyä herjaukseen ja b) saat varmasti kokea kaamean koston ja c) voit olla väärässä – eivät kaikki vaikeat ihmiset ole tällä tavalla häiriintyneitä.

Onnea vaan elämään narsujen kanssa. Luin jostain, että ihmiskunnasta pari kolme prosenttia on jossain määrin narsistisesti häiriintyneitä. Johtajista jopa kymmenen prosenttia.