Avainsanat

, , , , , , , , , ,

Jostain syystä työpaikkakiusaaminen on kiertänyt ajatuksiani viime aikoina. Lasteni koulu Vaunukankaalla on mukana KIVA-koulu -hankkeessa. KIVA tulee sanoista kiusaamisen vastainen. Hanke on ollut menestys – melkein kaikki kiusaamisen on saatu loppumaan.

Nykyään törmäänkin kiusaamisilmiöön enemmän aikuisten yhteisöissä. Surffailin vähän työpaikkakiusaamista ja vastaani tuli hienoja tarkistuslistoja.

Tässä on yksi aika hyvä kuvaus Turun Ammattikorkeakoulun sivuilta (linkki).

Kiusaamiseksi määritellään tilanne, jossa yksi tai useampi työyhteisön jäsen joutuu toistuvasti järjestelmällisen kielteisen tai vihamielisen käyttäytymisen kohteeksi.

Esimerkkejä kiusaamistavoista:

  1. Työsuorituksen jatkuva perusteeton arviointi
  2. Puhumattomuus
  3. Mustamaalaaminen
  4. Työyhteisöstä eristäminen
  5. Tiedonvälityksen ulkopuolelle jättäminen
  6. Puheiden vääristely
  7. Kielteiset silmäykset, ilmeet ja eleet
  8. Sukupuolinen häirintä
  9. Fyysinen väkivalta
  10. Kaikki syrjintä (syynä ikä, rotu, uskonto, sukupuoli, muut syyt)

Jos tunnistat itsesi tai ystäväsi kiusattuna, niin suosittelen oikeamielisten ystävien keräämistä avuksesi ja yhteisvoimin voitte pakottaa homman loppumaan.

Kiusaamisen vaikutukset ulottuvat koko työyhteisöön. Työilmapiiri myrkyttyy. Negatiivinen ilmapiiri voi lisätä koko työyhteisön sairastumista ja poissaoloja. Henkilökunnan vaihtuvuus lisääntyy, tehokkuus ja tuottavuus kärsivät. Kiusaamistapauksesta aiheutuvat oikeudelliset seuraamukset voivat myös olla suuria.

Jos taas huomaat yllä olevaa ilmiötä yhteisössäsi, mieti voisiko taustalla olla kiusaaminen.

Minusta tuntuu, että aika usein kiusaajana on kiusattua vähälahjaisempi, kateellinen tai narsistisesta persoonallisuushäiriöstä kärsivä ihminen. Narsuja käsittelinkin edellisessä artikkelissani.

Työpaikkakiusaaja

Sitten ovat vielä he, jotka antavat kiusaamisen tapahtua, vaikka ovat siitä tietoisia. Ei kuvasta suurta rohkeutta. No respect!

Ja lopuksi pahimmat kaikista: kiusaajan apurit. Alhaisin ihmiselämän muoto mitä tähän hätään keksin. I despise you!