Avainsanat

, , , , , , , , ,

Yhä useammassa yhteisössä törmätään ongelmiin, jotka tuntuvat johtuvan enemmänkin henkilökemioista sekä ihmissuhteista kuin erimielisyyksisä asioihin liittyen. Toki näitä ongelmia yritetään perustella asiakysymyksillä, mutta perussyyt ongelmatilanteille saattavat olla muualla. Tämä artikkeli pyrkii antamaan apua erinäisissä yhteisön konfliktilanteissa painiville ihmisille. Artikkeli jakautuu seuraaviin osa-alueisiin.

 1. Oireet
 2. Perussyyt
 3. Askelkartta
 4. Yhteydenotto

Tämä artikkeli kirjoitetaan useammassa vaiheessa. Julkaisemme aina yhden osa-alueen kerrallaan, kierrätämme sitä asiantuntijoiden ja yleisön kommentoitavana sekä parantelemme sitä palautteen perusteella ja kokemuksemme karttuessa.

1. Oireet

Yhteisössä (työyhteisö tai yhdistys) oireet saattavat olla seuraavanlaisia:

 1. Poissaolot tai sairauspoissaolot ovat koholla
 2. Työhyvinvointi heikentynyt kysyttäessä ja mittauksissa
 3. Yhteisöstä tulee ristiriitaisia viestejä eri suunnista ja selkeää syytä näille ei löydy
 4. Ilmoituksia tai vihjailuja työpaikkakiusaamisesta tai eriarvoisesta kohtelusta (linkki kuvaukseen työpaikkakiusaamisesta)
 5. Henkilöstön vaihtuvuus on suurta tai ihmiset äänestävät jaloillaan
 6. Selkeitä mittarieroja samaa tai verrattavaa suoritusta tekevien tiimien välillä, tai yhden tiimin mittaritulokset poikkeavat yrityksen keskiarvoista selkeästi
 7. Negatiivista leiriytymistä, jossa keskitytään kyräilyyn tai muuhun vastakkainasetteluun
 8. Asioiden salailua ja tiedon panttausta. Esimerkiksi johto ei saa objektiivista tietoa tai alkuperäisiä tietoja ja raportteja
 9. Aikaa kuluu ilmapiiriasioihin varsinaisen ydintekemisen sijasta
 10. Vainoharhaisuuden tunteet työyhteisön jäsenillä kasvavat – et oikein tiedä kehen luottaa. Tunnelma tarttuu ja sitä on vaikea karistaa.

Jos yhteisössäsi esiintyy useampi oire samanaikaisesti voi yksi selittävä syy olla siinä, että narsistisen persoonallisuushäiriön omaava henkilö (jatkossa narsu) tuottaa näitä oireita yhteisöön ja häiritsee toimintaa esimerkiksi manipuloinnilla ja toisten mustamaalaamisella.

Nämä oireeet yhteisössäsi voivat paljastaa narsistin

Nämä oireeet yhteisössäsi voivat paljastaa narsistin

2. Perussyyt

Seuraavassa on Psychology Today -sivustolta (linkki artikkeliin) poimimamme ja oman kokemuksemme pohjalta täydentämämme pieni testi, jolla voit tarkistaa, onko yhteisössäsi mahdollisesti ihminen, joka aiheuttaa näitä ongelmia. Kuusi narsismin paljastavaa seikkaa.

 1. Yksipuolinen keskustelu – Narsistin kuuntelu keskittyy vain siihen, miten hän voi sivuuttaa, kääntää päälaelleen,  jättää huomiotta, minimoida, mustamaalata tai muulla tavoin tehdä asiaankuulumattomaksi toisten ihmisten huolet.
 2. Kaikki liittyy häneen – Hän tietää enemmän ja paremmin, hän on kiinnostavampi. Kun keskustelette, keskustelette hänestä. Keskusteluissa hän vie valtaosan ajasta. Kaikki keskustelu kääntyy aina hänen saavutuksiinsa, osaamiseensa tai kokemuksiinsa. Tämän takia monet sanovatkin, että hän vie kaiken ilman huoneesta. Kun hän haluaa jotain, hänen on saatava se. Sillä ei ole mitään väliä mitä sinä välität asiasta.
 3. Säännöt eivät koske häntä – Säännöt ovat toisia ihmisiä varten. Hänellä voi olla irtosuhteita, hän saa ohittaa jonossa, hän saa huijata ja olla välittämättä säännöistä, jotka ovat hänen tiellään. Koska hän on muiden yläpuolella, säännöt eivät koske häntä. Tämä sama näkyy myös työyhteisössä – sovittu asia muuttuukin yhtäkkiä käytännön toteutuksena täysin toiseksi, vastaamaan hankalan ihmisen alkuperäistä ehdotusta.
 4. Hän kokee huolesi henkilökohtaisena kritiikkinä ja hän vihaa kritiikkiä– Jos vaadit häntä ottamaan huolesi tosissaan, hän todennäköisesti raivostuu. Hän voi kritisoida muita mieliin määrin ja niin hän mielellään usein tekeekin, mutta jos häntä kritisoidaan hän satuttaa sinua takaisin. Ja jos sanot olevasi onneton, hän kokee senkin kritiikiksi itseään kohtaan. Koska hän ajattelee kaiken aina koskevan itseään, hän tulkitsee henkilökohtaiset tunteesikin piilokritiikiksi itseään kohtaan. Vaikka moittisit itseäsi, hän kuulee siinä syytöksen itseään kohtaan. Lisäksi hän kokee oikeudekseen loukkaantua mistä tahansa sekä kostaa tämän lähes mielivaltaisesti.
 5. Jos teidän välillenne tulee ongelmia, syy on aina sinun –  Hänen ei voida odottaa pyytävän anteeksi tai myöntävän virhettään. Vaikka hän sattumalta myöntäisi virheensä, se tapahtuu pienessä ja mitättömässä asiassa jolla ei ole lopputulokseen vaikutusta tai keskustelu käännetään heti jonkun muun tekemään suurempaan ja katastrofaalisempaan virheeseen. Hän on muiden ja arvostelun yläpuolella. Hän kokee pienenkin arvostelun suorana uhkailuna ja silloin hän todella suuttuu. Hänen haluttomuutensa ottaa vastuuta virheistään kulkee käsi kädessä hänen muiden syyttely nopeutensa kanssa. Hän kokee pienenkin epäkohdan täydellisenä pahuutena – kaikki tai ei mitään ajattelua. Muiden syyttely ja virheiden etsintä tuntuu hänestä turvallisemmalta kuin oppiminen ja kasvaminen vaikeuksien kautta. Samalla kun hän on nopea syyttelemään, hän on hidas arvostamaan. Arvostaminen ja kiitollisuus kun edellyttävät kuuntelua.
 6. Jos hän on vihainen, on syy aina sinussa – Sinä teet hänet vihaiseksi. Et kuunnellut häntä. Kritisoit häntä. Yrität kontrolloida häntä. Näkemyksesi on väärin. Sinun pitää pyytää anteeksi, ei hänen. Hän ei ole vastuussa vihastaan,  sinä olet. Vaikka jotkut narsut ovat karismaattisia ja sosiaalisesti taitavia, he voivat raivostua nanosekunnissa ja mielialat saattavat vaihtua myös toiseen suuntaan yhtä nopeasti. Mistä he sitten raivostuvat? Pienikin kritiikki voi aiheuttaa raivon. Mikä tahansa palaute, joka horjuttaa heidän totaalista ylemmyyttään. Jos heitä pyydetään saati käsketään tekemään jotain, on se suora provokaatio heitä kohtaan.

Taas, jos koet, että johonkin tuntemaasi henkilöön osuu useampi yllä kuvatuista piireteistä, voit jo olla varsin hyvin jäljillä yhteisönne ongelmien perussyistä. Muista kuitenkin, että diagnoosin voi tehdä vain asiaan vihkiintynyt lääketieteen ammattilainen. Jos syytät jotakuta narsistiksi, syyllistyt herjaukseen. On kuitenkin tärkeää, että ymmärrät minkä ilmiön kanssa olet tekemisissä, jotta voit valita oikean selvitymisstrategian sekä työkalupakin auttaaksesi itseäsi, työyhteisöäsi sekä sinulle tärkeitä ihmisiä. Narsua et voi eikä kannatakaan yrittää auttaa. Hän elää ihan omassa maailmassaan ja on kaiken apumme ulkopuolella.

Artikkeli jatkuu lähiaikoina… (Askekartta löytyy täältä)

Kirjoittajat ovat vihkiytyneet ilmiöön omakohtaisten kokemustensa kautta narsuista selvinneinä henkilöinä ja myöhemmin auttaessaan lukemattomia yhteisöjä, jotka ovat kärsineet samasta ilmiöstä.

Toni Hinkka, johtamisaktivisti ja suomen johtavan ammattimentorointiyrityksen CxO Mentor Oy:n toimitusjohtaja.
toni.hinkka@cxomentor.fiwww.cxomentor.fi,www.johtamisaktivisti.com, p. 044 306 3949

Markus Lustig, Safehousen toimitusjohtaja, Narsistien Uhrien Tuki Ry:n hallituksen jäsen ja työympäristöongelmien asiantuntija sekä Mielenterveyden Keskusliiton hallituksen jäsen.
markus.lustig@safehouse.fiwww.safehouse.fi, p. 046 6006 595