Avainsanat

, , , , , , ,

Menossa on todella paha narsukausi. Vaikeat ajat nostavat narsupopulaation huippuunsa. Ihmisten henkisen vastustuskyvyn alentuessa, narsunvastustuskyky vähenee.

Osaathan tunnistaa narsun? Toimitko oikein kun kohtaat narsun

1. Narsujen levinneisyys

Narsuja on koko aikuisihmispopulasta 2-3 prosenttia. Tuusulan kokoisessa kunnassa on siis ainakin 700 täysikasvuista narsua. Ja heitä on kaikkialla: kunnan töissä, yrityksissä ja yhteisöissä. (Narsunlaskentakaava min = popula/100*2)

Koska narsut mielellään hakeutuvat näkyviin paikkoihin, joissa he voivat alistaa ja kiusata muita, on johtavassa asemassa olevista joidenkin narsulogien mukaan jopa kymmenen prosenttia. Joka kymmenes pomo on siis vähintään piilonarsu.

Piilonarsun saa muuten tulemaan kaapista ulos, lupaamalla sille kyseenalaistamatonta valtaa tai kertomalla sille salaisuuden, jolla tämä voi kiristää jotakuta. Imartelu houkuttaa narsua kuin hevosenpaska kärpäsiä. Jonkun toisen, saati ihmisen, imartelu taas saa narsun silmittömän raivon partaalle. Kokeile jos uskallat: kehu jotakuta ihmistä estottomasti ja katso samalla narsun ilmeitä ja reaktioita.

2. Narsun tunnistaminen

Narsun tunnistaminen on äärimmäisen vaikeaa jopa kokeneelle narsulogille saati maallikolle. Narsut näyttävät ihan ihmisiltä. Ne puhuvat kuin ihmiset. Ne osaavat taitavasti jäljitellä ihmismäisiä tunteita. Narsua ei voi silmällä ulkonäöstä erottaa.

Narsun voi kuitenkin tarkalla korvalla erottaa oikeista ihmisistä.

Ne valehtelevat joskus jopa saman virkkeen sisällä; alkulause puhuu eri asiaa kuin loppu. Valehtelun aiheuttamaa epävarmuutta tai häpeää niiden kasvoissa ei kuitenkaan näy kuten meissä ihmisissä. Yleensä ne kertovat saman totuuden eri ihmisille täysin eri tavalla ja tämä onkin ehkä paras narsuntunnistusmetodi, mikäli pääset toisen luotetun ihmisen kanssa vertailemaan narsuksi epäilemänne puheita. Narsu on takuuvarmasti puhunut teille toisistanne selän takana keskinäistä luottamustanne murentavia seikkoja.

Ne narsut saavat sinut vaivihkaa epäilemään kaikkia muita lähelläsi olevia ihmisiä ja heidän tarkoitusperiään. Tämän ne tekevät joskus niin taitavasti, että narsu onkin lopulta viimeinen, jota et narsuksi epäile.

Narsulta puuttuvat empatia ja omatunto. Täysin totaalisesti. Ne eivät kykene eläytymään toisen tunteisiin eivätkä he pysty kokemaan katumusta vaan ulkoistavat katumuksen ja syyttävät muita. Nämä ominaisuudet on niiden aivoista lapsuuden tapahtumat amputoineet. Ja aivan kuten amputoituun käteen ei sormia takaisin kasvateta, ei narsun aivoihin tunteita tungeta.

Tämä tunteettomuus tekeekin narsuista niin menestyvän lajin. Meillä ihmisillä kun on kaikenlaisia moraalisia jarruja ja rajoitteita, jotka eivät narsujen menoa hidasta. Vain rangaistuksen tai kasvojen menettämisen pelko voivat narsua hieman hillitä.

Narsu lajina

Joskus narsun voi tunnistaa silmistä. Ne ovat julmat ja kylmät myös silloin kun tämä hymyilee tai valehtelee ystävyydestään tai rakkaudestaan, amputoiduista tunteistaan. Jos narsu itkee, on kyseessä kyyneletön itku joka voi katketa kuin veitsellä leikaten toisin kuin meillä ihmisillä.

Paradoksaalista kyllä, on äärimmäisen harvinaista, että narsu tietäisi olevansa narsu. Tämä johtuu siitä, että tunnistaminen edellyttäisi tunteiden ymmärtämistä ja niitähän narsussa ei asu. Siksi narsut luulevat itseään ihmisiksi ja tämä luulo piilottaa narsun usein muiltakin.

Nyt varmaan mietit, oletkohan itse salassa itseltäsi oleva piilonarsu. Jos epäilet, kysy itseltäsi seuraavat kysymykset:

  1. Onko sinusta koskaan tuntunut niin pahalta ettet ole pystynyt nukkumaan, jos olet loukannut jonkin toisen tunteita?
  2. Kaduttaako sinua jokin tekosi, joka on aiheuttanut ongelmia muille kuin itsellesi?
  3. Kun katsot hauskoja kotivideoita, tunnetko kehossasi kun joku satuttaa itseään televisiokuvassa

Jos vastaat kolme kertaa rehellisesti kyllä, et ole narsu. Vaikka vastaisit kolme kertaa ei, et siltikään välttämättä ole narsu. Pieni epätarkkuus testissä on se, että narsu osaa valehdella aika uskottavasti itselleenkin vaikka silmät päästään.

3. Narsun kohtaaminen

Aluksi narsun kohtaaminen ei tunnu lainkaan pelottavalta. Päinvastoin, se saattaa tuntua hurmaavalta ja sinusta saattaa tuntua kuin olisit hetkisen koko maailman keskipiste. Sinun omaa itsetuntoasi hivelee narsun huomio ja imartelu. Se on kuin kaunis mettä tihkuva kasvi joka vetää yökköstä puoleensa.

Ajan kuluessa ja ’ystävyyden’ syvetessä sinuun alkaa hiipiä epävarmuutta itsestäsi ja itsetuntosi alkaa pikkuhiljaa murentua. Luottamuksesi kaikkiin narsun kanssa yhteisiin tuttuihinne pikkuhiljaa pienenee. Joudut yhä useammin vaikeisiin tilanteisiin ympäröivän yhteisön kanssa ja joudut ottamaan iskuja vastaan narsusi rinnalla ja usein jopa puolesta. Yhtäkkiä kaunis kasvi onkin loksauttanut leukansa yökkösen ympärille ja ruoansulatusnesteitä alkaa tihkua.

Useimmiten ainoa narsustaselviytymisstrategia on pakeneminen, mutta se on ah niin vaikeaa, kuin päihteistä vierottaminen. Narsu ei halua päästää kaltaistasi herkkupalaa käsistään niin kauan kuin sinusta voi olla sille jotain hyötyä. Jos ei muuta hyötyä, niin sinun pahoinvointisi tuottama mielihyvä. Mutta pakene jos kykenet.

Ongelmana voi olla myös ihmisyytesi sisältämät narsulle täysin vieraat ominaisuudet kuten lojaalius, kiintymys ja vastuuntunto kanssaihmisiä kohtaan. Sinussa saattaa asua ajatus yhteisön edusta, narsussa asuu vain narsun etu. Tällöin ainoa keino on auttaa kanssaihmisiäsi tunnistamaan narsu ja yhdessä voitte ehkä narsun ja hänen pauloissansa olevat ihmiset voittaa. Taistelusta ei tule kuitenkaan helppo eikä tasapuolinen, koska narsun keinovalikoimaa eivät moraalikysymykset, lait ja oikeudenmukaisuus rajoita. Päinvastoin, narsulle laki on mahdollistava ei rajoittava työkalu. Varo, ettet menetä sodassa osaa ihmisyydestäsi ja astu omien moraalirajojesi ulkopuolelle — sieltä kun on vaikea palata takaisin ehjäksi ihmiseksi.

Narsulogit Toni Hinkka ja Markus Lustig (2014)

Lähteet:

Lustig, Markus: Narsistit työpaikkakiusaajina (http://www.narsistienuhrientuki.fi/tietoa/opinnaytetyot/lustig-markus-2012/, 2012)

Hinkka Toni ja Lustig Markus: Narsuistaselviytymisopas  (https://johtamisaktivisti.com/2014/07/06/narsuistaselviytymisopas/, 2014)

Hare, Robert D.: Ilman omaatuntoa (Gilgames, 2004)

Hotchkiss, Sandy: Miksi aina sinä? : narsismin seitsemän syntiä (Basam books, 2005)

House of Cards -televisiosarja (Netflix 2013-2014)

Clive Boddy: Bullying and Corporate Psychopaths at Work (https://www.youtube.com/watch?v=tlB1pFwGhA4, 2012)

 

Kirjoittajat:

Toni Hinkka, johtamisaktivisti ja suomen johtavan ammattimentorointiyrityksen CxO Mentor Oy:n toimitusjohtaja.
toni.hinkka@cxomentor.fiwww.cxomentor.fi,www.johtamisaktivisti.com, p. 044 306 3949

 

Markus Lustig, SafehouseOy:n toimitusjohtaja, Narsistien Uhrien Tuki Ry:n hallituksen jäsen ja työympäristöongelmien asiantuntija sekä Mielenterveyden Keskusliiton hallituksen jäsen.
markus.lustig@safehouse.fiwww.safehouse.fi, p. 046 6006 595