Avainsanat

, , , , , , , , , ,

Tämä kirjoituksemme jatkaa osissa julkaistavaa narsuistaselviytymisopastamme. Luvut 1 (oireet) ja 2 (perussyyt) on julkaistu aikaisemmin täällä.

Tässä on oppaan kolmannen luvun – kävelykartta (aikaisemmin ratkaisuvaihtoehdot) ensimmäinen osa.

3. Kävelykartta

Alla olevassa kuvassa on esitetty tässä luvussa kuvattu kävelykartta.

Narsunkohtaamisopas pro 10 steps hidden logoilla

Seuraavat tasot paljastetaan seuraavina viikkoina. Tällä kertaa avaamme askeleen 1 – luo selviytysmisperusta.

Siinä vaiheessa kun olet tunnistanut, että olet tekemisissä mahdollisen omantunto- ja empatiarajoitteisen henkilön eli narsun kanssa sinun kannattaa alkaa valmistautua tuleviin koitoksiin. Tämä valmistautumisvaihe sisältää viisi eri kokonaisuutta, jotka sinun kannattaa ottaa huomioon ennen strategiavalintaasi.

1A – Kerää aineisto

Aineiston kokoaminen on taistelussa narsistin kanssa erittäin oleellisessa osassa. Mikä tahansa työyhteisö vaatii ja tarvitsee konkreettista ja selkeää näyttöä tapahtumista sekä työpaikkakiusaamisen ja ongelmatilanteen toteennäyttämistä.

Valitettavasti usein tämä jää työyhteisön uhrin (uhrien) harteille ja tähän asiaan ja sen toteutuksen harkintaan kannattaa käyttää hieman aikaa.

Hyödynnä kaikkia mahdollisia tiedonkeruun kanavia. Voit tarvittaessa jopa tulostaa sähköpostit talteen tai nauhoittaa puheluita ja keskusteluita, joissa itse olet osapuolena. Muistathan tässä tietosuojalain sekä salakuuntelun säännökset ennen kuin toimit. Lisäksi suullisesti käydyt keskustelut voit kirjoittaa ylös, mieluiten heti keskustelun jälkeen. Yritä saada lisäksi itsellesi toinen mielipide ja toinen henkilö, joka on kuullut kyseisen keskustelun/keskustelut.

Kun dokumentoit tarkasti, teet samalla arvokasta mielenterveystyötä itsellesi, koska narsuilla on taito saada kenet tahansa ihmisen epäilemään kaikkea, itseäsikin.

1B – Immunisoi itsesi

Riippumatta tulevista valinnoistasi sinun kannattaa pyrkiä tekemään itsesi mahdollisimman immuuniksi narsun vaikuttamisyrityksille. Narsun vaikutuspiirissä oleminen on jo itsessään raskasta ja oli mahdollinen taisteluun lähteminen sitten sinun tai narsun valinta, tulee se verottamaan voimiasi vielä enemmän. Vaikka voimiasi tullaan verottamaan, se on silti sen arvoista. Taisteluun ei kannata lähteä valmistautumattomana, vaan varautua siihen perusteellisesti.

Immunisoinnissa toimii periaattessa sama lainalaisuudet kuin flunssankin välttelyssä. Ikävä kyllä mitään rokotetta narsuja vastaan ei ole vielä kehitetty ja tokkopa sellaista ihan lähitulevaisuudessakaan apteekin hyllylle putkahtaa. Mutta oman fyysisen ja henkisen peruskunnon parantaminen, ymmärryksen lisääminen ja tartuntojen välttäminen (eli narsun kohtaamisen minimointi) ovat kaikki toimivia keinoja.

Toinen vertaus voisi olla elämäsi tähän asti tärkeimpään urheilukisaan valmistautuminen. Et silloinkaan todennäköisesti söisi ja joisi epäterveellisesti ja varmistaisit kuntosi ajoituksen sopivalla fyysisellä harjoittelulla. Lisäksi esimerkiksi maratoonarina tutkisit varmaan reittikarttoja, lukisit juoksulehtiä/-kirjoja-/artikkeleita ja tekisit mielikuvaharjoittelua tulevasta koitoksesta.

1C – Uskoudu

Narsun uhrin taakka on valtava. Narsu pyrkii kaikin keinoin siihen, että sinä eristäytyisit muista ihmisistä, koska silloin hänen valtansa sinuun vain kasvaa. Narsu myös syöttää sinulle niin paljon sekoittavia ajatuksia, että et pysty niitä itse kunnolla tuskissasi jäsentelemään.

Tarvitset uskotun, mutta valitse viisaasti. Sinun tulee ensinnäkin olla varma, että uskottusi ei kuulu narsun hoviin. Usein olisi parempi, jos he eivät ennestään tuntisi.

Toiseksi uskottusi tulisi olla kannustajasi eikä kyseenalaistajasi ja kritisoijasi. Ihminen, joka toteaa, ”tappeluun tarvitaan aina kaksi”, ”syytä on varmaan sinussakin” tai ”ehkä olet omalla heikkoudellasi/teoillasi ansainnut tämän”, ei ole sinulle oikea uskottu. Oikea uskottu toteaa, ”minä uskon sinua!”.

Kolmanneksi harkitse, olisiko uskotustasi vähän enempään kuin vain kuunteluun ja ymmärtämiseen. Helpottaako hän sinua henkisesti? Analysoiko ja jäsenteleekö hän sinulle keinoja selvitymiseen? Onko hänestä jopa taistelutoveriksesi matkallasi pelastukseen? Usein paras uskottu löytyy ihmisestä, joka on kokenut jotain vastaavaa. Ottaisitko personal traineriksesi läskin sohvaperunan, joka ei ole koskaan käynyt lenkillä?

Voimme kokemuksesta kertoa, että ilman oikeaa uskottua emme olisi kirjoittamassa tätä kirjoitusta!

1D – Säästä itseäsi

Muista itsesi. Ajattele puhtaasti, itsekkäästi vain itseäsi. Et voi pelastaa muita työtovereitasi, vaan heidän on tehtävä se itse.

Työyhteisönä ja tiiminä toimiminen on eri asia, mutta jokainen huolehtii myös samalla omasta hyvinvoinnistaan ja omasta jaksamisestaan. Jos kollegasi eivät koe tarvetta pelastua tai heillä ei ole mitään tarvetta miksi pelastua, älä yritä vakuuttaa heitä liian kauaa.

Allokoi energiasi sopivalla tavalla ja kehitä itsellesi sopivia keinoja tilanteen selvittämiseen. Mieti, miten voit säästää itseäsi? Miten voit nollata tilannetta?

1E – Rajaa

Perhe, suku, lapset, puoliso, ystävät ja harrastukset ovat ensimmäisenä tulilinjalla kuulla ryöpytyksestä töissä. He kestävät tilannetta jonkun aikaa, mutta varo kuormittamasta liikaa. Rajaa vahingot siis koskemaan vain työtä ja työtehtävää. Löydä joku jolle voit uskottua ja joka ymmärtää sinua, tarvittaessa ehkä jopa ulkopuolinen asiantuntija, konsultti tai mentori. Ihminen joka tuntee ja on itse kokenut sen, mitä käyt läpi juuri nyt.

Narsu on häikäilemättömyydessään ihan omaa luokkaansa. Hänelle ei tuota mitään tunnontuskia aiheuttaa vahinkoa tilanteeseen täysin syyttömille osapuolille. Narsu on taitava mustamaalaan vakuuttavasti sinua kenelle tahansa. Pahimmassa tapauksessa jokin läheisesi uskoo narsua enemmän kuin sinua. Myös näistä syistä kannattaa pyrkiä rajaamaan osallisten lähipiiriesi määrä mahdollisimman pieneksi.

Narsustaselvitymisopas jatkuu noin viikon päästä kävelykartan askeleella 2 – valitse strategiasi.


Kirjoittajat ovat vihkiytyneet ilmiöön omakohtaisten kokemustensa kautta narsuista selvinneinä henkilöinä ja myöhemmin auttaessaan lukemattomia yhteisöjä, jotka ovat kärsineet samasta ilmiöstä.

Toni Hinkka, johtamisaktivisti ja suomen johtavan ammattimentorointiyrityksen CxO Mentor Oy:n toimitusjohtaja.
toni.hinkka@cxomentor.fi, www.cxomentor.fi,www.johtamisaktivisti.com, p. 044 306 3949

Markus Lustig, Safehousen toimitusjohtaja, Narsistien Uhrien Tuki Ry:n hallituksen jäsen ja työympäristöongelmien asiantuntija sekä Mielenterveyden Keskusliiton hallituksen jäsen.
markus.lustig@safehouse.fi, www.safehouse.fi, p. 046 6006 595