Avainsanat

, , , , , , , , , , , , ,

Kirjoituksemme jatkaa osissa julkaistavaa narsuistaselviytymisopastamme. Luvut 1 (oireet) ja 2 (perussyyt) on julkaistu aikaisemmin täällä.

Tässä on oppaan kolmannen luvun – kävelykartta toinen osa. Ensimmäinen osa löytyy tästä.

Narsuselvitysmisopas banneri ennen jälkeen askle 2

3. Askelkartta – askel 2

Alla olevassa kuvassa on esitetty tässä luvussa kuvattu kävelykartta.

Narsunkohtaamisopas pro 10 step 2

Seuraavat tasot paljastetaan seuraavina viikkoina. Tällä kertaa avaamme askeleen 2 – Valitse strategiasi.

Nyt sinun pitäisi olla tilanteessa, jossa pystyt tekemään rationaalisia järkeviä ratkaisuja. Sinulla saattaa olla myös tukijoukkoja, jotka auttavat sinua järkeilemään parhaan etenemistavan. Ihmisiä, jotka ajattelevat sinun parastasi.

2A – Tunnista vaihtoehdot

Nyt olet tilanteessa, jossa voit hetkeksi nousta parvekkeelle tarkastelemaan alla näkyvää tilannetta. Jos olet onnekas, sinulla on tukenasi henkilö, joka pystyy katsomaan tilannetta vähemmällä tunnekuohulla kuin sinä.

Mieti/miettikää vaihtoehtoja. Ainutkertaisessa tilanteessasi sinulla voi olla ainutkertaisia vaihtoehtoja. Sinun ratkaisusi voi toki löytyä näistä tässä esitetyistäkin.

Strategia on oppi sodan voittamisesta. Sodassa on useita taisteluita ja yksittäisessä taistelussa tehtäviä valintoja kutsutaan taktiikaksi. Sodan ja taistelun lopputuloksina voi olla voitto tai häviö. Taistelun häviäminen ei tarkoita missään nimessä vielä sodan häviämistä – jokaisessa sodassa jokainen häviää joskus taisteluja. Vasta viimeisen taistelun hävinnyt häviää sodan ja vain sinä itse päätät mikä taistelu on viimeinen. Sota voi päättyä myös rauhaan, mutta sota narsua vastaan ei koskaan voi päätyä täydelliseen rauhaan vaikka hetkellisesti siltä voisi vaikuttaakin.

Yleisiä narsunkohtaamisstrategioita

 • Alistu. Ehkä sinulla ei ole voimia tai edes halua muuttaa tilannetta. Tämä on erittäin yleinen strategia, mutta se voi johtaa tuhoosi tai lopulliseen mielenterveyden menettämiseen. Narsu ei parane eikä paremmaksi muutu; älä valehtele itsellesi ja uneksi mahdottomasta. Tämä on usein ihan ok strategia, toistaiseksi. Ongelmana on se, että jokainen päivä, viikko ja kuukausi saattaa heikentää mahdollisuuksiasi.
 • Pakene. Tämä on varmaan yleisin suositus, ainakin mitä minä olen kuullut. Ylivoimaisen vihollisen kohdatessa tämä on usein järkevää. Narsut kun vaan yleensä juoksevat perässä ja tulkitsevat pakenemisen taisteluksi.
 • Taistele. Tämä on ainoa strategia, jolla voit jonain päivänä olla voittaja. Samalla tämä on kaikkein riskaabelein strategia. All in.

Teoriassa strategiasi voisi olla myös narsun huomion kääntäminen toiseen uhriin tai liittoutuminen narsun kanssa, mutta nämä ovat eettisesti arveluttavia, emmekä halua kannustaa sinua niihin.

Alistumiseen ja pakenemiseen emme osaa neuvoja antaa. Näin ollen keskitymme taisteluvaihtoehtoon, koska se on samalla ainoa tie, jolla tämä ilmiö saataisiin kitkettyä ihmiskunnasta.

2B – Analysoi vaihtoehdot

Sinun kannattaa (uskottusi/tukijoukkojesi kanssa) miettiä strategiavaihtoehdot tarkasti ennen toimeen ryhtymistä. Jokaisen taistelun jälkeen on hyvä palata tähän analyysiin ja tarkastella tilannetta opitun perusteella. Muista toki, että vastustajaasi ei johdonmukaisuus rasita, joten jo tapahtuneesta ei voi tehdä pitäviä johtopäätöksiä tulevaisuudesta.

Analysoidessasi vaihtoehtoja voit miettiä ainakin seuraavia näkökulmia kunkin strategiavaihtoehdon osalta:

 • Millainen elämäsi olisi kuukauden, vuoden tai kymmenen vuoden päästä
 • Ketkä ovat ihmisiä, joista välität eniten ja jotka välittävät sinusta eniten? Mieti mitä valintasi vaikuttaa heihin nyt ja tulevaisuudessa. Voit toki kysyä heidän mielipidettään, mutta päätä kuitenkin itse.
 • Useiden filosofien mielestä (mm. Aristoteles) elämän tarkoitus on olla onnellinen. Mikä sinut lopulta tekee onnelliseksi ja miten narsu vaikuttaa onnesi saavuttamiseen tai saavuttamattomuuteen.
 • Jos valitset minkä tahansa vaihtoehdon, jääkö sinulle portti auki johonkin toiseen vaihtoehtoon, mikäli asia ei etenekään suunnitelmasi tai toiveidesi mukaan.

Lopuksi mieti onko narsu oikea ongelmiesi lähde vai sijaissyyllinen jollekin muulle ongelmallesi. Muista myös, että läheskään jokainen hankala ihminen ei ole narsu. Toisaalta, jos kaikki maailmassa ovat sinua vastaan ja koet joutuvasi vaikeaan tilanteeseen tasaisesti kaikkien kanssa – joskus on myös syytä katsoa peiliin.

2C – Tee riskianalyysi

Kun olet strategiavalintasi tehnyt, tee riskianalyysi. Muista jälleen kerran, että et voi päätellä narsun toimintamalleja miettimällä mitä itse tekisit samaisessa tilanteessa. Teillä kun on todennäköisesti ihan eri moraalikoodisto hänen kanssaan. Sinulla saattaa olla ‘heikkoutenasi’ omatunto ja empatiakyky, jotka eivät narsun valintoja haittaa. Tämä tekeekin narsun kanssa toimimisesta niin hemmetin vaikeaa.

Hyvin yleinen tapa on mietti erilaisia riskejä (mitä voi tapahtua), arvioida niiden todennäköisyyttä ja vaikutusta sekä lopulta miettiä niihin varautumissuunnitelma. Narsun arvaamattomuuden vuoksi jättäisin todennäköisyyden arvioinnin pois, koska lähes kaikki on mahdollista ja todennäköisesti aliarvioit omien moraalijarrujesi vuoksi juuri ne asiat, jotka narsu voi toteuttaa.

Koska jokainen tapaus on erilainen, emme voi laatia mitenkään kattavaa listaa todennäköisistä riskeistä. Päätimme kuitenkin laittaa tähän muutamia esimerkkejä, joista voit päästä alkuun oman analyysisi kanssa.

Riski Vaikutus Varutuminen
Narsu valehtelee tapahtuneesta aivan pokkana ja uskottavasti ihan kenelle vaan. Uskottavuutesi kärsii. Sinut leimataan pahaksi. Ja mahdollisesti eristetään työyhteisöstä tai sinua vastaan käännytään. Esitä vain väitteitä, jotka pystyt todistamaan. Varaudu todistamiseen joka hetki pitämällä todisteet mukanasi esitysvalmiina.
Narsu hyökkää jotakuta sinulle tärkeää ihmistä vastaan vaikka tällä ei ole mitään osaa tilanteeseen. Voi menettää oleellisen tuen ja liittolaisen. Läheisesi alkaa toimia sinua vastaan. Itsetuntosi alkaa murentua. Varmista, että oleelliset henkilöt ovat tietoisia tilanteesta ja tästä riskistä etukäteen. Tiedon ensimmäisellä kertojalla on aina pieni uskottavuusetu.
Narsu kyseenalaistaa moraalisi, arvosi, älykkyytesi ja mielenterveytesi. Ensin sinä alat epäillä itseäsi ja jossain vaiheessa myös muut alkavat epäillä sinua. Muista, että nämä ovat narsun ihan perusaseita, joita hän käyttää sumeilematta. Oma uskottusi on tässä äärimmäisen tärkeä tuki. Ennenkaikkea – pidä pääsi kylmänä! Tiedät itse kuka olet ja mitä edustat.
Narsu asettaa sinulle ansoja, joilla yrittää saada sinut julkisesti kimmastumaan ja käyttää tätä aseena uskottavuutesi murentamisessa. Pienikin virheesi jaetaan välittömästi niin laajalle kuin mahdollista. Yksittäistä tapahtumaa pyritään myös yleistämään, “katsokaa nyt mitä minä aina saan kärsiä”, narsu väittää marttyyrina. Minimoi kohtaamiset narsun kanssa hetkiin jolloin et ole väsynyt tai muuten normaalia heikommassa henkisessä kunnossa. Mieti aina yön yli ennen kuin vastaan mitään tunteella. Käytä uskottuasi suodattimena – älä paina lähetä-napppulaa ilman hänen lupaansa.
Sinua vastaan hyökätään ihan yllättävästä suunnasta tai jopa ystäväsi taholta. Narsu käyttää usein sijaistaistelijoinaan hovinsa jäseniä , jotka hän on manipuloinut valheillaan sinua vastaan. Tämä voi usein tuntua vielä pahemmalta kuin narsun suorat hyökkäykset. Vainoharhasi vain kasvaa, kun et uskalla luottaa enää kehenkään. Sinulla tulee olla joku johon luottaa. Ehkä uskottusi, josta narsu ei ole edes tietoinen. Kaikesta huolimatta, älä menetä täysin luottamustasi kaikkiin ihmisiin.
Narsu syyttää sinua narsuksi tai työpaikkakiusaajaksi. Yhtäkkiä sinusta voidaankin leipoa kaiken pahan alku ja juuri ja huomaat, että se miltä yritit itsesi pelastaa, onkin se mistä sinua syytetään. Mahdollisimman pitkäaikainen todisteiden kerääminen ja dokumentointi on paras suojasi. Myös luotettavat tukijoukot voivat tukea sinua. Muista, ettei myöskään sinua voida syyttää narsistiksi.
Narsu kaivaa sinua vastaan syytteitä menneisyydestä tai täysin asiaan liittymättömistä seikoista täysin mielivaltaisesti. Uskottavuutesi murenee ja sinua tai verkostojasi pyritään lokaamaan kaikin keinoin. Mieti valmiiksi mitä edes heppoisesti löytyviä absurdejakin linkkejä narsu voisi keksiä. Muista myös selvitysmisperustan luku, jossa puhutaan rajoittamisesta.
Narsu pyrkii eristämään sinut muista ihmisistä, jotka voisivat olla sinulle tueksi tai narsulle uhkaksi.  Jäät yksin. Liittolaisten löytäminen vaikeutuu. Et saa kunnon sparrailukumppania. Et saa tietoa, jonka perusteella voisit tehdä johtopäätöksiä. Täsmennä joukoillesi ennen taisteluun ryhtymistä, että eristämistä tullaan yrittämään. Varautukaa myös siihen, että vainoharhaa yllytetään ja tämä estää joukkojasi kommunikoimasta avoimesti.
Oma riskisi tähän
Oma riskisi tähän

Tässä vähän osviittaa. Voit siis tarkastella riskejä esimerkiksi miettimällä mitä voi tapahtua itsellesi, läheisillesi, kollegoillesi, urallesi, julkisuuskuvallesi tai (mielen)terveydellesi.

2D – Kerää resurssit

Resurssien keräämisen oleellisin ajatus on tarjota pitkälle matkalle mahdollisimman hyvä tuki erilaisiin ongelmiin. Resurssien kerääminen tarkoittaa myös mahdollista rahoitusta, tukihenkilöitä ja osaamista. Saatat tarvita juristia, mentoria, psykologia tai terapeuttia ja työyhteisössä voidaan tarvita muunlaista tukihenkilöä, joka osaa ohjeistaa juuri sinua.

Tämä opas on yksinkertainen ja selkeä malli tästä, mutta kaikkia mahdollisia vaihtoehtoja emme voi käsitellä, vaan joudumme käsittelemään asiaa yleisellä tasolla.

Huolehdi siis esimerkiksi seuraavista asioista:

 • Onko rahoituksesi kunnossa? Voit joutua sairauslomalle tai työstä pois hetkeksi. Miten pärjäät?
 • Onko perheesi kunnossa, voiko se tukea sinua?
 • Saatko apua ja tukea työyhteisöstä, esimiehistä, kollegoista, johdosta?
 • Saatko apua muualta, oletko kysynyt? Muista, että esimerkiksi Narsistien Uhrien Tuki ry järjestää vertaistukiapua ympäri Suomen sekä puhelinpäivystyksen muodossa.
 • Huolehdi oma terveytesi kuntoon – järjestä itsellesi lääkärikontakti.
 • Järjestä myös näytön kerääminen. Se prosessi ei tule valmiiksi vaikka taistelu alkaisi.

Kun olet kerännyt resurssit itsellesi kasaan  voit siirtyä seuraavaan vaiheeseen.

2E – Valitse hetkesi

Milloin lähdet taisteluun? Koska on sopiva hetki? Nyt, viikon vai kuukauden päästä?

Milloin sinä olet vahvimmillasi ja vastustajasi heikoimmillaan? Vastustaja ei välttämättä ole ikinä heikoilla, vaan on todennäköisesti aina valppaana. Odota siis sitä hetkeä jolloin olet sekä itsesi ja tukitahojen mielestä valmis ja ”just push play.” Pystytkö keräämään voimia varastoon vai väsytkö odottaessa? Miten tukijoukkosi pystyvät panostamaan?

Muista, että asiat harvoin odottamalla paranevat, mutta hosumalla voi tulla sutta.

Voit odottaa oikea hetkeä, mutta varo marssiväsymystä. Mitä enemmän annat asiasta tietoja ulos, sitä todennäköisemmin ne eksyvät myös toiselle puolen pöytää. Sitä suurempi kiire ja hätä sinulle tulee. Vastatoimet tulevat varmasti ja lujaa.


Narsustaselvitymisopas jatkuu noin viikon päästä kävelykartan askeleella 3 – taistelun taktinen keinovalikoima.


Kirjoittajat ovat vihkiytyneet ilmiöön omakohtaisten kokemustensa kautta narsuista selvinneinä henkilöinä ja myöhemmin auttaessaan lukemattomia yhteisöjä, jotka ovat kärsineet samasta ilmiöstä.

Toni Hinkka, narsulogi

Toni Hinkka, narsulogi

Toni Hinkka, johtamisaktivisti ja suomen johtavan ammattimentorointiyrityksen CxO Mentor Oy:n toimitusjohtaja.
toni.hinkka@cxomentor.fi, www.cxomentor.fi,www.johtamisaktivisti.com, p. 044 306 3949

Markus Lustig, narsulogi

Markus Lustig, narsulogi

Markus Lustig, Safehousen toimitusjohtaja, Narsistien Uhrien Tuki Ry:n hallituksen jäsen ja työympäristöongelmien asiantuntija sekä Mielenterveyden Keskusliiton hallituksen jäsen.
markus.lustig@safehouse.fi, www.safehouse.fi, p. 046 6006 595