Avainsanat

, , , , , , , , , , , , ,

Tämä kirjoitus jatkaa Narsististaselviytymisopas-kirjoistussarjaa.

Narsististaselvitysmisopas banneri ennen jälkeen askel 3 DE

Oppaasta on aikaisemmin ilmestyneet seuraavat osat

Toivomme teidän myös vastaavan NARSISTIKYSELYYMME ja välittävän sitä eteenpäin mahdollisimman laajasti.

Tässä on oppaan kolmannen luvun – kävelykartta kolmannen osan kaksi seuraavaa osaa: huhukontrolli ja avoimuus.

Kirjoituksemme käsittelevät ilmiötä yleisellä tasolla, eivätkä liity mitenkään yhteenkään tuntemaamme ihmiseen tai organisaatioon.

3. Askelkartta – askel 3 D-E

Alla olevassa kuvassa on esitetty tässä luvussa kuvattu askelkartta.

Narsistinkohtaamisopas pro 10 step 3DE

Seuraavat askeleet paljastetaan seuraavina viikkoina.

3D – Huhukontrolli

Useat narsistit nauttivat ihmisten usuttamisesta toistensa kimppuun. He pyrkivät eristämään uhrinsa kaikista muista ihmisistä, jolloin tälle ei jää suojelijoita tai tukijoukkoja. Näin he voivat kiusata entistä enemmän pienemmällä kiinnijäämisvaaralla. Taitavimmillaan narsisti saa kaikki muutkin mukaansa kiusaamaan uhriaan.

Narsisti mustamaalaa uhrejaan ja vihollisiaan levittämällä näistä joko täysin perättömiä huhuja tai vääristelemällä hienovaraisesti todellisia tapahtumia tai sanomisia. On varsin tyypillistä, että narsisti toisinaan keskustelee kanssasi hyvinkin ystävällisesti ja saa sinut näin hieman varomattomaksi sanoissasi. Kun hän löytää yhdenkin huolimattomammin muotoillun sivulauseen, hän tarttuu siihen ja levittää sanomasi sanasta sanaan sen painoarvoa megalomaanisesti paisuttaen. Koska sinulla ei ole totuudessapysymisrajoittuneisuutta, päädyt myöntämään sanomasi ja tämän jälkeen selittelysi kuulostavat, no, selittelyltä.

Toinen yleinen narsistin taktiikoista on mustamaalata jotakuta muuta henkilöä sinulle. Kiusaajaasi miellyttääksesi lähdet jossain vaiheessa hänen leikkiinsä mukaan. Eteenpäin hän kertoo vain sinun osuutesi mustamaalauksesta ja hän itse esiintyy seläntakanapuhujan paljasteena pyhimyksenä.

Kolmas narsistin taktiikka on rajan yli ärsyttäminen. Hän tökkii sinua henkisesti niin kauan, että sanot – tai meilaat – jotain kimmastunutta. Tämän purkauksesi hän välittää välittömästi mahdollisimman monelle esittäen samalla marttyyriä: ”Katsokaa mitä minä saan aina kestää”.

Miten siis suojautua? Miten riisua narsisti aseista?

  • Minimoi kahdenkeskinen aika narsistin kanssa. Jää vähemmän mahdollisuuksia lipsahduksiin.
  • Älä koskaan kirjoita sähköpostilla, tekstiviestillä tai paperilla mitään tunteellista, mikä saattaisi päätyä narsistin käsiin. Odota ainakin yön yli ennenkuin lähetät. Delete. Luetuta kirjoituksesi sinun parastasi ajattelella ystävällä, jos vieläkin tekee mieli avautua. Delete. Älä lähetä siltikään vaikka edelleen tekisi mieli. Älä!
  • Kun huomaat, että sinusta liikkuu perättömiä tai vääristeltyjä huhuja, pyri kahdenkeskiseen ja avoimeen keskusteluun henkilöiden kanssa, joilla on väärä kuva asiasta. Kerro asioiden todellinen laita. Vakuuttavuuttasi lisää, jos olet dokumentoinut todelliset tapahtumat hyvin. Tarvittaessa voit pyytää anteeksi ja varmistaa, että uusia lipsahduksia ei tule.

Parasta aseistariisuntaa on avoimuus. Tätä narsitin kryproniittiä käsittelemme tarkemmin seuraavassa luvussa.

3E – Avoimuus

Avoimuus on narsistin kryptoniittia. Avoimuus saa hänet paljastumaan ja sotkeutumaan valheisiinsa.

Asialla on myös kääntöpuolensa. Avoimuus saa narsistin raivoihinsa. Hän käyttää kaikki keinot saadakseen keskustelut loppumaan. Hän hyökkää kaikilla keinoilla ja valheilla avoimuutta vastaan. Tosin hän samanaikaisesti ylistää kovaan ääneen omaa avoimuuttaan.

Avoimuus on kuitenkin kaikista narsistia vastaan käytettävistä aseista mahtavin, koska hän on täysin aseeton totuutta vastaan. Toimimalla ja puhumalla avoimesti sinulla on mahdollisuus saada narsisti paljastamaan todellisen karvansa epäilijöille ja hyvässä tapauksessa myös hänen hovilleen. Muista kuitenkin, ettet saa ketään julkisesti narsistiksi herjata vaikka olisit asiasta kuinka varma. Puhu vain hänen teoistaan, jotka voit näyttää toteen – älä pyri analysoimaan hänen mielenterveyttään.

Narsistille voi tehdä myös avoimuusansan. Lyhyesti kuvattuna se toimii siten, että laadit jonkin henkilön (esim. narsistin esimies tai kollega) kanssa yhteistyössä järkevän ja positiivisen ehdotuksen. Sitten esität sen narsistille täysin omana ehdotuksenasi. Tämän jälkeenvain seuraatte missä muodossa narsisti esittää sen eteenpäin ja kenelle hän antaa kunnian. Emme halua tarkempia tekniikoita paljastaa näin julkisesti, ettei aseen teho häviä.


Narsististataselvitymisopas jatkuu noin viikon päästä kävelykartan seuraavilla askeleilla.


Kirjoittajat ovat vihkiytyneet ilmiöön omakohtaisten kokemustensa kautta ja myöhemmin auttaessaan lukemattomia yhteisöjä, jotka ovat kärsineet samasta ilmiöstä.

Toni Hinkka, narsulogi

Toni Hinkka, johtamisaktivisti ja suomen johtavan ammattimentorointiyrityksen CxO Mentor Oy:n toimitusjohtaja.
toni.hinkka@cxomentor.fi, www.cxomentor.fi,www.johtamisaktivisti.com, p. 044 306 3949

Markus Lustig, narsulogi

Markus Lustig, Safehousen toimitusjohtaja, Narsistien Uhrien Tuki Ry:n hallituksen jäsen ja työympäristöongelmien asiantuntija sekä Mielenterveyden Keskusliiton hallituksen jäsen.
markus.lustig@safehouse.fi, www.safehouse.fi, p. 046 6006 595