Avainsanat

, , , ,

Viime viikolla aloitimme karismakoulun. Ajatuksenamme on julkaista viikoittain aina yksi karisman elementti, jotta voitte kehittää tätä ominaisuutta itsessänne.

Kuten viime kirjoituksessa totesimme, on karisma ominaisuus, jota kuka tahansa voi kehittää.  Jokaisen karisma on kuitenkin omanlaistaan, joten sinunkin pitää valita ne osa-alueet, joihin juuri sinun kannattaa keskittyä.

2. Innoitus – arvot

Mikä ihmeen innoitus? Sivistyssanakirja kuvaa sanan seuraavasti: luomis- toimintavire, haltioituneisuus, inspiraatio. Usein puhutaan intohimosta, mutta mielestämme tämä on liian minäkeskeinen termi tarttuakseen muihin, ja siksi harhaanjohtava. Halusimme jotain tarttuvampaa, siis innoituksen.

Karisma arvot

Tarttuvan innoituksen pohjana toimivat arvot. Arvo on käsitys tavoiteltavasta ja haluttavasta asiantilasta (wikipedia). Arvoja selkeyttää professori Kari E. Turusen arvoluokitus:

  • Arvokkaat inhimilliset kokemukset, kuten ystävyys ja rakkaus
  • Arvostukset, kuten omaisuus, osaamiset ja asema
  • Ihanteet, kuten avoimuus ja tasa-arvo
  • Klassiset arvot, kuten totuus ja oikeudenmukaisuus

Kansankielellä arvot ovat kuitenkin asioita, joita pidämme tärkeinä.

Kun ihmisellä on voimakas ja kirkas käsitys siitä mitä hän haluaa ja tavoittelee, nämä arvot näkyvät kaikessa hänen toiminnassaan. Pidämme usein voimakasarvoista ihmistä luonnostaan karismaattisena.

Karismaattinen henkilö toimii kuten sanoo. Karismaton taas sanoo mieluummin: ”Älkää tehkö kuten minä teen, vaan kuten minä sanon”. Tällöin kyseessä on selkeä arvoristiriita. Klassinen esimerkki arvoristiriidasta on George Orwellin kirjasta Eläinten Vallankumous, jossa siat julistavat: ”Kaikki eläimet ovat tasa-arvoisia ja me siat olemme tasa-arvoisempia kuin muut.”

Myös organisaatiolla voi olla arvot. Silloin arvot kertovat millä keinoilla toimimme, mikä on sallittua ja toivottua, mikä taas kiellettyä tai paheksuttua.

Kaiken karismasi pohjalla ovat arvosi. Mitä selkeämmin käsität omat arvosi, niiden taustan ja niiden soveltamisen, sitä voimakkaamman vaikutelman annat muille.

Tehtävä: Kirjaa arvosi. Tee kymmenen tärkeänä pitämäsi asian lista.
Jäsentele lista antamalla kullekin arvolle plussa, jokaisesta seuraavasta siihen sopivasta väittämästä:

  • en voi toimia tämän arvon vastaisesti
  • taistelen tämän arvon rikkomista vastaan
  • arvostan ihmisiä, jotka toimivat näkyvästi tämän arvon mukaisesti
  • minut tuntevat ihmiset tietävät, että tämä arvo on minulle tärkeä

Vastaavasti anna kullekin arvolle miinusta seuraavista väittämistä:

  • voisin luopua tästä arvosta, mikäli se olisi ristiriidassa muiden arvojeni kanssa
  • arvoni on ristiriidassa sidosryhmissäni vallitsevien normien tai ihanteiden kanssa

Laske plussat ja miinukset. Pistä arvot järjestykseen. Arvolistasi 1.0 on valmis. Tee arvoistasi seinätaulu, taustakuva tai laita ne käyntikorttiisi. Täydennä listaa ja sen arviointia silloin tällöin, kun opit lisää omasta arvomaailmastasi.

Nyt arvojesi mukainen elämä voi alkaa. On tärkeää, että mietit arvojasi ja niiden mukaista toimintaa ja sanomisia mahdollisimman usein.  Tähän liittyy seuraava harjoitus.

Harjoitus: Tee itsellesi arvotaulukko. Arvo per rivi ja sarakkeiksi lisäksi: näin toimin arvoni mukaisesti ja näin rikoin arvoani vastaan. Omaan rytmiisi sopivasti käy arvolistasi läpi viikon tai päivän päätteeksi ja arvioi omaa toimintaasi. Kun olet tätä vähän aikaa tehnyt, alat automaattisesti tarkkailla omaa toimintaasi. Voi tarkkailla myös muita ihmisiä, miten heidän toimintansa osuu arvoihisi. Opit heiltäkin. Kun havaitset arvottoman toiminnan, mieti miten korjaat sen jatkossa.

Arvot ja niiden mukainen elämä on koko karismaattisuutesi ydin. Kun ihmiset mieltävät, että tuossa on ihminen, joka edustaa joka solullaan omia arvojaan, on vaikuttavuuskivijalkasi varsin tukevalla pohjalla.

Äärimmäisen arvokasta alkavaa viikkoa.