Avainsanat

, , , ,

Aloitimme pari viikkoa sitten karismakoulun. Julkaisemme viikoittain karisman yhden osa-alueen, jotta voit kehittää tätä ominaisuutta itsessäsi.  Aikaisemmat kirjoitukset löytyvät täältä aiemmin julkaistuista blogeista.

Karisma on ominaisuus, jota kuka tahansa voi kehittää.  Jokaisen karisma on kuitenkin omanlaistaan, joten sinunkin pitää valita ne osa-alueet, joihin juuri sinun kannattaa keskittyä.

  1. Viestintä – Kiteytys

Viestinnässä keskeistä on kiteytys.

Puhumme usein liikaa. Pelkäämme hiljaisuutta. Täytämme tilan suoltamalla suustamme sen, mitä mielessämme liikkuu. Monisanaisuudella ja ammattitermeillä pyrimme siihen, että vastaanottaja varmasti ymmärtää ne monimutkaiset asiat, joista nyt on kyse.

Karisma kitetytys

Jospa asia onkin toisin?  Karismaattisena ihmisenä pidetään ennemminkin ihmistä, joka puhuu ytimekkäästi ja selittää asioita sen verran, että vastaanottajalle jää tilaa omalle oivaltamiselle. Karismaattinen ihminen osoittaa kunnioituksensa ja kiinnostuksensa toista ihmistä kohtaan antamalla tilaa tämän ajatuksille ja viesteille. Sitä paitsi kuuntelemalla oppii paljon enemmän kuin puhumalla.

Tehtävä: Kaiva esiin jokin aikaisempi viestisi tai muistele jotain tärkeää asiaa, josta olet puhunut. Etsi viestistä ydin. Mieti, miten sanoisit sen viidellä sanalla. Esimerkki tästä blogista: ”Kiteyttäminen antaa vastaanottajalle lähtökohdan toteutukseen”.

Karismaattisilla ihmisillä on usein missio ja sanoma. Sinullakin saattaa olla asioita, joita pidät niin tärkeinä, että haluaisit edistää niitä kaikin mahdollisin keinoin. Niissä sinun kannattaa harjoitella viestisi kiteyttämistä.

Harjoitus: Valitse kolme asiaa, joita haluaisit karismasi avulla edistää. Kiteytä jokainen asia viiteen sanaan.  Kirjoita nämä asiat itsellesi muistilapulle tai jopa seinätauluksi. Harjoittele näiden puhumista kaikissa mahdollisissa tilanteissa.

Johtamisaktivistin esimerkki:

  • Kaikki onnistumisemme on kiinni johtamisesta
  • Johtaminen on kunnioittamista, välittämistä, läsnäoloa
  • Alistaminen ja kiusaaminen on tuomittavaa

Eipä ollut helppoa itsellekään.

Sitten vain kokeilemaan. Vastaanottajat kyllä kysyvät lisäselitteitä, jos niitä kaipaavat.

Äärimmäisen kiteytynyttä alkavaa viikkoa.