Avainsanat

, , , , , ,

Olen kuullut seuraavan lauseen useasti sekä pari- että työsuhteessa narsistin kanssa olleilta.

Voi kunpa olisin uskonut silloin, kun minua yritettiin hänestä varoittaa !

Varoitusten ongelmana on usein se, että varoittajat yrittävät viestiä ongelmasta rivien välistä ja hyvin varovaisesti. Tämä johtuu narsistin aiheuttamasta pelosta ja toisaalta tietämättömyydestä siitä, miten asiasta oikeasti saa puhua – eihän ketään saa narsistiksi haukkua.

Epäselvät varoitukset antavat kuulijalle, joka tässä vaiheessa on vielä narsistin hurmausvaiheen vaikutuspiirissä, liikaa tulkinnanvaraa. Varoitukset voidaan jopa tulkita narsistin valheita vahvistaviksi.

Varoituskellojesi kannattaisi kuitenkin soida sekä työhön- että parisuhteeseen ottovaiheessa, jos:

  • Hän kertoo marttyyrinomaisesti olleensa jatkuvasti täysin väärin ymmärretty
  • Hänessä itsessään ei ole mitään vikaa tai hänen mainitsemansa heikkoudet on helppo kääntää hänen vahvuuksikseen
  • Hän korostaa omaa pyyteetöntä uhrautuvaisuuttaan vailla mitään kiitosta tai palkkiota
  • Hän liioittelee silmiinpistävästi: päällikkö onkin johtaja, hän on itse asiassa ollutkin pomonsa esimies, sentit muuttuvatkin tuumiksi jne.
  • Hänellä ei ole yhtään, tai ainakin todella vähän, todellisia todennettavia ystäviä tai suosittelijoita

Narsistintunnistus

En väitä, että vaikka lista olisikin osuva johonkin henkilöön, että hän olisi aina välttämättä narisisti tai psykopaatti. Kannattaa kuitenkin olla varuillaan.

Ps. Olisin kovin kiitollinen, jos saisin lisää varoituskellosignaaleja tietooni. Käsittelen kaiken saamani tiedon syvällä luottamuksellisuudelta. Tiedän kuinka vaikeaa on alkaa taas luottamaan ihmisiin narsistin kohdattuaan.

Pps. Kaipaamme edelleen lisää dataa narsistikyselyymme. Satoja vastauksia on jo tullut ja vastaamiseen menee noin minuutti. Kyselyä saa jakaa myös eteenpäin mahdollisimman laajasti.