Avainsanat

, , , , , , , , , , , , ,

Tämä kirjoitus jatkaa Narsististaselviytymisopas-kirjoitussarjaa.

 

Narsististaselvitysmisopas banneri ennen jälkeen askel 3 H

3H – Sosiaalinen kapselointi

Nyt alkaa olla tehtynä jo kaikki voitava. Lienette jo huomanneet ettei se narsisti miksikään muutu. Ei auta rajat eikä rakkaus. Hetkellisesti hän voi näytellä parempaa, mutta kyllä se todellinen luonne sieltä aina esiin putkahtaa. Jos jollakulla on kertoa tarina parantuneesta narsistista, kuulen siitä mielelläni.

Narsistinkohtaamisopas 3H

 

Sosiaalinen kapselointi on käsittääkseni ainoa toimiva keino narsistin vahinkojen rajaamiseksi. Useat narsistit kapseloidaan vankiloihin ja mielisairaaloihin, koska he jäävät kiinni vakavista rikoksista.

Pahimmat narsistit hoidetaan pois vallasta laajamittaisin sotatoimin. Jokainen meistä on lukenut historian kirjoista, ja nykyään ikävä kyllä päivittäisistä uutisista, mihin narsismi pahimmillaan johtaa. Hitler, Stalin, Mao, Idi Amin, Saddam Hussein. En uskalla listaani jatkaa tämän päivän hallitsijoihin.

Valta turmelee, sanotaan, mutta kuinka pahasti valta turmeleekaan narsistin. Huh.

Yleensä narsistit kapseloivat lopulta itse itsensä sosiaalisesti. Heille ei ajan kuluessa jää yhtään ystävää, kun kaikki pikkuhiljaa ymmärtävät olevansa tekemisissä empatia-, omatunto- ja totuudessapysymisrajoitteisen henkilön kanssa, jolle ”ystävät” ovat vain hyödykkeitä ja pelinappuloita.

Me käsittelemme tässä kuitenkin tavisnarsisteja, jotka ovat riittävän älykkäitä tai sen verran lieviä, että he välttävät pakkokeinot. Henkinen väkivalta voi olla usein paljon pahempaa kuin fyysinen, mutta siitä tuomitseminen on todella paljon vaikeampaa. Ehkä jotain päivänä tähänkin keksitään keinot. Syytä olisi. Mielenkiintoisia oikeuskäsittelyjä on tällä hetkellä meneillään.

Narsistin kapseloinnissa tulee yleisesti tehdä seuraavat toimenpiteet:

  1. Katkaise narsistilta kaikki esimiesvastuut ja -valta. Tee selväksi sekä narsistille, että kaikille muillekin hänen kanssaan tekemisissä olevilla, että narsistilla ei ole minkäänlaista määräys- tai valvontavaltaa kehenkään.
  2. Pyri tunnistamaan narsistille immuuneimmat ihmiset ja rajoita narsistin kanssakäyminen heihin.
  3. Minimoi tilanteet, joissa narsisti joutuisi asioimaan muiden ihmisen kanssa valvomatta.
  4. Neuvo ihmisiä tunnistamaan vaaran merkit ja luo kulttuuri, jossa kynnys narsistin tekemisten raportointiin johdolle on mahdollisimman matala.
  5. Varaudu siihen, että narsisti löytää pienimmätkin aukot puolustuksessasi. Pidä silmät selässäsikin. Jatka todisteiden keräämistä, koska voit olla niiden tarpeessa ennemmin tai myöhemmin.

Voi kuulostaa aika rankalta. Narsistin pahimmillaan kokeneet eivät kuitenkaan pidä listaani lainkaan liioitellulta. Narsisti on sukua psykopaatille. Nukkuisitko rauhassa Hannibal Lecterin kotona? Luottaisitko lapsesi Jammulle hoitoon? Jättäisitkö ystäväsi pedon armoille?

Jokainen, joka hiljaisesti hyväksyy narsistin kiusanteon, jättää ystävänsä pedon armoille.

Lopuksi minulla on vielä viesti kaikille johtajille. Vain johtaja, joka tekee parhaansa tilanteessa, jossa hän epäilee jotakuta narsistiksi tai törmää työpaikkakiusaamiseen, on ansainnut johdettaviensa arvostuksen. Helppoa se ei ole, mutta ei johtaminen aina pelkkää ruusuilla tanssimista olekaan. Apua ja neuvoja on saatavilla.


Narsististataselvitymisopas jatkuu viikon tai parin päästä.


Toivomme teidän myös vastaavan NARSISTIKYSELYYMME ja välittävän sitä eteenpäin mahdollisimman laajasti.

Oppaasta aikaisemmin julkaistut osat:

Kirjoituksemme käsittelevät ilmiötä yleisellä tasolla, eivätkä ne liity mitenkään yhteenkään tuntemaamme ihmiseen tai organisaatioon. Narsistilla tarkoitamme narsistista persoonallisuushäiriöistä. Ketään ei saa julkisesti leimata narisistiksi, se voi johtaa kunnianaloukkaukseen.  Oman mielipiteenne voitte henkilöstö kuitenkin luoda ja toimia sitten sen mukaisesti. Vaikka vaikea henkilö ei narsisti olisikaan, voivat tässä oppaassa olevat neuvot toimia heidänkin kanssaan.