Avainsanat

, , , , , , , , , , , , ,

Tämä kirjoitus jatkaa Narsististaselviytymisopas-kirjoitussarjaa.

Narsististaselvitysmisopas banneri ennen jälkeen askel 3 I

Huom! Ilmainen aamiasseminaari aiheesta:

Toni Hinkka ja Markus Lustig: Narsisti – selviytymisopas
10.12.2014 8:30 – 9:30
CxO Mentor Oy, Perintötie 2d (Avia Line 1), 01510 Vantaa.
Ilmoittaudu heti tästä, paikkoja rajoitetusti.

Seminaarissa julkistetaan myös narisistikyselyn tilanne. Osallistu kyselyyn tästä!

3 I – Tarjoa lähtö voittajana

Narsistinkohtaamisopas pro 10 step 3I

Narsistit ovat tyypillisesti kovasti vallan ja maineen perään. Osa suorastaan sairaalloisen kovasti. Siksi johtajista narsisteja onkin aikamoinen määrä, joidenkin lähteiden mukaan jopa kymmenen prosenttia. Narsistille nykyinen tehtävä saattaa olla vain ja ainoastaan ponnahduslautana seuraavaan tehtävään.

Narsistit ovat usein myös todella kilpailuhenkisiä ja äärimmäisen huonoja häviämään. Muistuu mieleeni esimerkki 90-luvulta yhdysvaltalaisesta taitoluistelijattaresta, joka osallistui kilpailijansa pahoinpitelyyn voittonsa varmistamiseksi.

Motivaatiotutkija Steven Reiss on rinnastanut voittamismotivaation vahvasti myös kostoviettiin. Narsistit ovatkin usein hyvin kostonhaluisia ja heidän kostonsa voi olla hirmuinen. Joskus kostossa voi kuolla autolastillinen ihmisiä, lapsiakin.

Enkä juuri nämä valta, kilpailuhenkisyys ja kostonhalu ovat ne perimmäiset syyt sadistisen nautinnon lisäksi, jotka tekevät narsistista toisten kiusaajan.

Kasvojen menettämisen pelko on monelle narsistille ehkä pahin pelko. Ristiriitaisesti vaikuttaa toisaalta siltä, että osalla narsisteja tätä pelkoa ei ole lainkaan, kun he niin pokkana pystyvät isollekin joukolle ilmiselviä valheita latelemaan. Voi toki olla, että he eivät miellä valehtelun ja kasvojen säilyttämisen yhteyttä samoin, kuin me muut ihmiset.

Kun ottaa yllä kuvatut vaikuttimet huomioon, voi joskus oma ja oman organisaation pelastus olla siinä, että narsistille tarjotaan lähtö voittajana. Tällöin voidaan myös välttyä kostolta.

Voitto voi olla narsistin näkökulmasta hänelle joko todellinen tai vain kasvot säilyttävä. Todellisessa voitossa narsisti jää uskoon, että hän oikeasti voitti ja sai ansionsa mukaan. Kasvot säilyttävässä hän pystyy uskottelemaan ulkopuolisille, että hän lähti voittajana.

Narsistin kellossa on samat tuntimäärät kuin meilläkin. Mikäli hänet saa lähtemään muualle, voi olla, että hänellä ei ole enää aikaa teidän kiusaamiseenne tai kostoon. Mikä pidempi etäisyys organisatorisesti tai maantieteellisesti, sitä helpommin saatte työrauhan.

Jos tämä vaihtoehto vaikuttaa kokeilemisen arvoiselta, ryhtykää narsistin uraneuvojiksi. Kartoittakaa mahdollisia arvovaltaisempia tehtäviä, joista hän voisi kiinnostua ja kannustakaa häntä hakeutumaan niihin.

Narsistin uraneuvoja

Moraalinen kysymys: Onko mielestäsi oikein siirtää kiusaaja uusien uhrien luo?

Synninpäästö: Ei se ehkä täysin oikein ole, mutta oikeutettua kyllä. Et voi pelastaa koko maailmaa, mutta itsesi ja läheisesi ehkä voit. Ota aikaa, kerää voimia ja ryhdy vasta sitten auttamaan muita.

Siksi minäkin näitä nyt kirjoittelen.


Narsististataselvitymisopas jatkuu viikon tai parin päästä.


Toivomme teidän myös vastaavan NARSISTIKYSELYYMME ja välittävän sitä eteenpäin mahdollisimman laajasti.

Oppaasta aikaisemmin julkaistut osat:

Kirjoituksemme käsittelevät ilmiötä yleisellä tasolla, eivätkä ne liity mitenkään yhteenkään tuntemaamme ihmiseen tai organisaatioon. Narsistilla tarkoitamme narsistista persoonallisuushäiriöistä. Ketään ei saa julkisesti leimata narisistiksi, se voi johtaa kunnianaloukkaukseen.  Oman mielipiteenne voitte henkilöstö kuitenkin luoda ja toimia sitten sen mukaisesti. Vaikka vaikea henkilö ei narsisti olisikaan, voivat tässä oppaassa olevat neuvot toimia heidänkin kanssaan.