Avainsanat

, , , , , ,

Olen kovasti miettinyt, millainen olisi urheiluseura, jossa ei olisi mitään ongelmia. Koska me ihmiset olemme kovin erilaisia, eri elämäntilanteissa sekä motiiveiltamme, arvoiltamme ja osaamiseltamme moninaisia, on unelmaseura kaikille varmaan hieman erilainen.

Itse olen kahden urheilua harrastavan lapsen isä ja aktiivinen kuntoliikkuja. Motivaatioprofiililtani olen vahva idealisti, varsin sosiaalinen, keskimääräisen kilpailuhenkinen ja kaipaan hyväksyntää. Katson asiaa siis tällaisista lähtökohdista.

Oli henkilökohtainen katsantokanta millainen tahansa, näen että seuraavat asiat tulisi täyttyä:

  1. Seuran olemassaolon tarkoitus, missio, on selkeästi määritetty. Siitä jokainen näkee mitä ja kenelle seura on. Siitä ymmärtää myös mitä ja kenelle seura ei ole. Näin jokainen osaisi hakeutua juuri oikeaan yhteisöön.
  2. Seuran arvot on selkeästi määritetty. Arvot kertovat millä keinoilla toimimme, mikä on sallittua ja toivottua, mikä taas kiellettyä tai paheksuttua. Minulle sopivia arvoja olisivat ainakin: avoimuus, toisten kunnioittaminen ja ilo. Toki nämäkin olisi tarkemmin avattu, jotta kaikki ymmärtäisivät sananvalinnat samalla tavalla.
  3. Seurassa olisi nollatoleranssi kaikelle syrjinnälle, kiusaamiselle ja sen sellaiselle. Nämäkin olisi määritelty niin selkeästi, että hölmömpikin tietäisi rajansa.
  4. Minut hyväksyttäisiin sellaisena kuin olen, kunhan en toimi yhteisön arvojen vastaisesti. Elämäntilannettani ja rajoitteitani ymmärrettäisiin. Minusta pyrittäisiin hyödyntämään parhaat puoleni. Minua ei painostettaisi muottiin tai tehtäviin, joita ne koe mielekkäiksi.
  5. Seurassa mukanaolo kasvattaisi minua ihmisenä muutenkin. Hyvässä yhteisössä verkostoituisin ja oppisin erilaisilta ihmisiltä jotain uutta, jota voisin hyödyntää muussa elämässäni.

Vain nuo viisi asiaa. Mielestäni se ei ole paljoa vaadittu.

Olisi kiva tietää, löytyykö moisia seuroja?

T. Toni, johtamisaktivisti