Avainsanat

, , , , ,

Julkaisemme viikoittain yhden kehitettävissäsi olevan karisman osa-alueen. Aikaisemmat kirjoitukset löytyvät täällä aiemmin julkaistuista blogeista.

6. Tunneäly – Itsetuntemus

Karisma on valtaosaltaan tunnetason asia. Useimmat ihmiset, jotka kehuvat jotakuta ihmistä karismaattiseksi eivät osaa eritellä syitä mielipiteeseensä. Siis tunneasia. Tämän vuoksi tunneäly on karismassa keskeisessä osassa.

Termin tunneäly lanseerannut Daniel Goleman määrittelee: ”Tunneäly on kykyä tunnistaa tunteiden merkitystä ja käyttää näitä tietoja hyväksi ongelmanratkaisussa.” Eri lähteiden mukaan ihmisten päätöksenteosta kaksi kolmasosaa – jopa 90 prosenttia on tunteita. Jos tämän jättää huomiotta, on aika pihalla ihmisiin vaikuttamisessa.

Karisma tunteet päätöksenteossa

Itsetuntemus on tunneälyn lähtökohta. Jos et tunne itseäsi ja tunteitasi, miten voisitkaan ymmärtää muita ihmisiä.

Itsetuntemus muodostuu kahdesta päätasosta:

Ensimmäinen taso on omien tunteiden ja niiden vaikutuksen ymmärtäminen. Tässä on kysymys syiden ja seurausten syvällisestä ymmärtämisestä, siitä, mikä sinua liikuttaa lähes riippumatta elämäntilanteesta tai työtehtävistä. Seuraavat näkökulmat voivat auttaa sinua tunnistamaan, miten pitkällä olet tunteittesi tulkkina:

  • Tiedostat omat tunteesi ja niiden syyt
  • Ymmärrät, miten tunteesi liittyvät ajatuksiisi, sanoihisi ja tekoihisi
  • Tunnistat, miten tunteet vaikuttavat työtehoosi
  • Näet, miten arvosi ja tavoitteesi ohjaavat ajatteluasi ja toimintaasi

Toinen taso on itsearviointi – omien vahvuuksien ja rajoitusten tunteminen. Tällä tasolla tarkastelet kykyjäsi suhteessa maailmaan, jossa toimit. Osaat arvioida itseäsi ja näet itsesi eri näkökulmista, rehellisesti mutta samalla sallivasti, ja löydät lähtökohtia kehittymisellesi. Seuraavat näkökulmat voivat helpottaa oman mittaristosi kalibroinnissa:

  • Tunnistat omat vahvuutesi ja heikkoutesi, ja osaat suhteuttaa ne omaan rooliisi ja tehtäviisi
  • Osaat peilata kokemuksiasi ja oppia niistä
  • Olet avoin palautteelle ja uusille näkökulmille itsesi kehittämisessä
  • Osaat nauraa itsellesi

Tehtävä: Mieti, miten hyvin itsetuntemuksen tasot ovat hallussasi. Pane muistiin sellaiset asiat, joissa tunnet olevasi epävarma, ja kiinnitä niihin huomiota päivittäisessä työssä. Harjoitus tekee tässäkin mestarin.

Äärimmäisen itsesituntevaa alkavaa viikkoa.