Avainsanat

, , , , , ,

Huh, nyt se on ohi. Tiesi narsistin kanssa on eronnut tai ainakaan kohtaamiset eivät ole enää jokapäiväisiä. Hänelle ei ole enää valtaa sinuun. Tunnet olosi todella väsyneeksi, ehkä ahdistuneeksikin, mutta näet toivoa tulevaisuudessa. Toipumisesi voi alkaa.

Et toivu kuitenkaan hetkessä. Saatat nähdä painajaisia vielä pitkään, mutta pikkuhiljaa ne vähenevät. Aluksi mietit häntä päivittäin, sitten jää päivä väliin, sitten viikko ja joskus kuukausiakin. Anteeksi voit antaa, mutta täysin et voi koskaan unohtaa. Jossain vaiheessa epäilet taas itseäsi: oliko vika sittenkin sinussa. Ei ollut! Tunteesi olivat sinun ja ne olivat todellisia. Jokainen käy tämän saman reitin läpi omalla tavallaan.

Pyydän anteeksi etukäteen, mutta ikävä kyllä minun on pakko lisätä ahdistustasi vielä hetkeksi.

Osa narsisteista on ihmisiä, jotka eivät unohda koskaan sitä, että nousit heitä vastaan. Tai vaikka et noussutkaan, osalle jo se, että pakenit hänen kynsistään, on syy kostoon.

Vahdi siis selustaasi.

Johtamisaktivisti

Pyydä ystäviäsi olemaan tarkkaavaisia. Pyydä heitä kertomaan, mikäli narsisti sanoo tai tekee jotain mikä saattaa liittyä sinuun.

Mieti mitä puhut tai kirjoitat julkisesti. Hän saattaa tarkkailla ja yksikin lipsahdus voi aloittaa vastahyökkäyksen. Kannustan kuitenkin siihen, että toivuttuasi riittävästi puhut kokemuksistasi mahdollisimman laajasti, jotta voit auttaa muita ihmisiä ilmiön ymmärtämisessä. Puhu kuitenkin yleisellä tasolla mainitsematta nimiä tai organisaatioita.

Sinun kannattaa ehkä pitää itsesi tietoisena siitä, missä narsisti työskentelee, ettet vahingossa eksy hänen vaikutuspiiriinsä. Tämä on nykyään yleensä erittäin helppoa, kun tällaiset tiedot näkyvät useimmiten sosiaalisessa mediassa.

Ole varuillasi, mutta älä anna sen pilata elämääsi. Tunnet narsistisi kuitenkin niin hyvin, että osaat arvioida missä rajoissa hän toimii. Useimmat narsistit hiipuvat pikkuhiljaa pois, kun ihmiset yksi kerrallaan kaikkoavat heidän ympäriltään.

Ps. Onko sinulla tarinoita siitä, miten narsisti on toiminut jälkikäteen? Kostanut, jättänyt rauhaan tai jotain muuta? Kirjoita minulle luottamuksellisesti kokemuksistasi osoitteeseen toni.hinkka@cxomentor.fi.


Huom! Ilmainen aamiaisseminaari aiheesta:

CxO Academy narsismista

Toni Hinkka ja Markus Lustig: Narsisti – selviytymisopas
10.12.2014 8:30 – 9:30
CxO Mentor Oy, Perintötie 2d (Avia Line 1), 01510 Vantaa.
Ilmoittaudu heti tästä, paikkoja rajoitetusti.

Seminaarissa julkistetaan myös narsistikyselyn tilanne. Osallistu kyselyyn tästä! Jo yli 300 vastaajaa.


Oppaasta aikaisemmin julkaistut osat:

Kirjoituksemme käsittelevät ilmiötä yleisellä tasolla, eivätkä ne liity mitenkään yhteenkään tuntemaamme ihmiseen tai organisaatioon. Narsistilla tarkoitamme narsistista persoonallisuushäiriöistä. Ketään ei saa julkisesti leimata narisistiksi, se voi johtaa kunnianaloukkaukseen.  Oman mielipiteenne voitte henkilöstö kuitenkin luoda ja toimia sitten sen mukaisesti. Vaikka vaikea henkilö ei narsisti olisikaan, voivat tässä oppaassa olevat neuvot toimia heidänkin kanssaan.