Avainsanat

, , , , , , , ,

Julkaisemme viikoittain yhden kehitettävissäsi olevan karisman osa-alueen. Olemme tehneet karismakoulussa yhden kierroksen ja palaamme läsnäoloon.

  1. Läsnäolo – Vuorovaikutus

Vuorovaikutus on vähintään kahden ihmisen välinen vaikutussuhde, jossa kaikki osapuolet vaikuttavat toisiinsa. Se ei siis ole yksisuuntaista monologia vaan kaksisuuntaista dialogia.

Vaikuttaminen taas on koko karisma-ajatuksen ydintä – karismaattinen ihminen vaikuttaa toiseen ihmiseen ja oppii toiselta ihmiseltä jatkuvasti lisää. Vuorovaikutuksen rikkaus onkin eräs karisman keskeisiä mittareita.

Vuorovaikutus on tasa-arvoista. Se, että toinen yrittää karismallaan nousta toista tärkeämmäksi tai hallitsevammaksi, toimii tarkoitustaan vastaan ja vähentää karismaa.

Vanha neuvo viisauteen ja karismaankin on se, että opettele ensisijaisesti hyväksi kuuntelijaksi. Karismaattinen ihminen osaa säädellä kuuntelun ja puhumisen suhdetta kuhunkin tilanteeseen sopivaksi.

Karisma vuorovaikutus

Pelkkä kuuntelu ja muun viestinnän havainnointi eivät kuitenkaan riitä. Tärkeämpää on kokonaisuuden hahmottaminen. Ihminen, joka tuntuu todella ymmärtävän keskustelukumppaninsa viestin syvällisen merkityksen ja joka antaa tälle tilaa, koetaan yleensä hyvinkin karismaattiseksi.

Harjoitus: Sinulla saattaa olla hyvin virheellinen käsitys kuuntelun ja puhumisen suhteestasi. Puhuessa kun aika saattaa rientää nopeammin kuin kuunnellessa – etenkin jos keskustelukumppanin rytmi ei ole sinulle täysin sopiva. Kellota muutama keskustelusi – kuinka monta prosenttia ajasta sinä olit äänessä? Tulos saattaa olla sinulle aika suuri yllätys.

Äärimmäisen vuorovaikutteista alkavaa viikkoa.