Avainsanat

, , , , , , , ,

Julkaisemme viikoittain yhden kehitettävissäsi olevan karisman osa-alueen..

  1. Innoitus – Sitoutuminen

Innoitus on tarttuvaa innostusta. Innoituksen peruslähtökohtana ovat arvot (karismakoulu 2/30).

Sitoutuminen tarkoittaa sitä, että itselleen tärkeäksi koetut arvot toteutuvat sanoissa ja teoissa. Esimerkiksi jos ihminen toteaa, että avoimuus on hänelle tärkeä arvo, mutta hän toimii jatkuvasta salaillen, karistaa se karisman aika nopeasti. Jos arvona taas on ilo ja ihminen on itse iloinen ja levittää iloa ympäristöönsä, koetaan se karismaa vahvistavaksi.

Sitoutuminen voidaan jakaa kolmeen asiaan: tekemisen kohdistamiseen, lupausten pitämiseen ja uhrauksiin.

Jos ihminen sitoutuu liian moneen asiaan samanaikaisesti, ei hän välttämättä sitoudu kunnolla mihinkään. Kannattaa siis valita kulloisetkin sitoutumisen kohteet huolella. Kannattaa myös ymmärtää, että karismaattinen sitoutuminen voi kestää hyvinkin pitkän aikaa. Mahdollisesti koko loppuelämän.

Harjoitus: Kaiva esiin karismakoulun arvoista tekemäsi harjoitus tai tee se nyt (karismakoulu 2/30). Tarkista miten olet sitoutunut arvojesi mukaiseen elämään eilen, viime viikolla, viime kuussa. Tarkenna arvotaulukkoa havaintojesi perusteella.

Karismaattinen ihminen myös pitää minkä lupaa. Lupausten pitämistä voi helpottaa lupaamalla vain minkä varmasti voi pitää. Onkin vaikea kuvitella vahvempaa oman karisman heikentäjää, kuin lupausten pettäminen. Toki on tilanteita, joissa tulee etukäteen arvioitua omat toimintamahdollisuudet väärin, mutta silloin karismaattinen ihminen kertoo avoimesti, miksi ei pystynyt pitämään lupaustaan tällä ainutkertaisella kerralla. Selittelyyn ei pidä kuitenkaan ryhtyä.

Tehtävä: Etsi lasipurkki ja sille aluslautanen. Sellaisia, jotka miellyttävät silmääsi ja jotka voit asettaa mielihyvin näkyvälle paikalle. Hanki myös joitain pieniä esineitä, joita mahtuu lautaselle ja purkkiin kymmenkunta. Laita purkki lautaselle ja esineesi lautaselle purkin juureen.

Aina kun saat itsesi kiinni pienenkin lupauksen pettämisestä, nosta esine purkkiin ja mieti mitä tuli tehtyä. Jos pystyt vielä täyttämään lupauksesi hieman myöhässä vilpittömän anteeksipyynnön kera, voi välttää esineen nostamisen purkkiin.

Kun ylität jonkin lupauksesi toteuttamisen, saat palauttaa esineen purkista taas lautaselle.

Purkkisi ei pitäisi koskaan täyttyä.

Joskus, vaan ei aina, sitoutuminen edellyttää myös henkilökohtaisia uhrauksia. Tähän sopii hyvin tarina kanasta ja siasta.

”Kana ja sika päättivät laittaa aamupalaksi pekonia ja munia. Molemmat osallistuivat, mutta kumpi heistä sitoutui?”

Kuva: Phil Lees

Kuva: Phil Lees

Missä sinulle tärkeissä asioissa – siis niissä joihin oikeasti olet sitoutunut – olet valmis myös henkilökohtaisiin uhrauksiin?

Äärimmäisen sitoutunutta alkavaa viikkoa.