Avainsanat

, , , , ,

Julkaisemme viikoittain yhden kehitettävissäsi olevan karisman osa-alueen.

12. Olemus – Siisteys

Karismakoulun neljännessä osassa käsittelimme olemuksen perustan, ryhdin.

Siisteys liittyy näkö-, tunto-  ja hajuaistiin. Siisteys käsittää paitsi sinut itsesi myös työvälineesi ja ympäristösi. Hyvää siisteyttä ei välttämättä huomaa, mutta huono siisteys kiinnittää taatusti huomion.

Karismantappajat

Näköaistimme huomioi kasvojesi ja käsiesi näkyvän ihon sekä hiustesi ja asusteidesi (pukeutumisesta puhumme myöhemmin) puhtauden ja kunnon. Naisilla (nykyään kait joskus miehilläkin) myös ehostaminen kuuluu tähän kategoriaan. Miehillä (nykyään kait joskus naisillakin) parta aiheuttaa päänvaivaa muodin vaihtuessa. Oli muoti mitä tahansa paitsi homsuista, toimii näissäkin siistimpi sottuista varmemmin. Emme usko, että metro- ja metsuriseksuaalia ihan heti seuraa muotivillityksenä pultsariseksuaali.

Normaalissa työkanssakäymisessä tunto tulee kysymykseen lähinnä kättelytilanteissa. Joskus on hikinen tai muuten likainen käsi karistanut pahasti kaiken muun uskottavuuden.

Hajuaistilla havaitsemme helposti pahanhajuisen hengityksen, hienhajun tai epämiellyttävät hajusteet. Käyttäkää hyvät ihmiset deodoranttia, peskää hampaanne myös aamuisin  ja kohtuus sen mennenin tai channelfiven käytössä. Purkka tai ksylitolipastilli ennen tapaamista on aika halpa vakuuttavuusvakuutus.

Huolehdi myös unestasi. Väsähtänyt olemus vaikuttaa siisteysvaikutelman lisäksi moneen muuhunkin karistaman osa-alueeseen.

Näissä kaikissa aistiasioissa on se huono puoli, että niitä on vaikea huomata itse. Kullanarvoinen onkin sellainen puoliso/ystävä/kollega, joka tekee palveluksen mainitsemalla näistä puutteista.

Myös sillä on merkitystä millainen on työpisteesi, neuvottelutilasi, kotisi tai ajoneuvosi siisteys. Kannattaa miettiä vastaavatko ne sitä mielikuvaa, minkä haluat itsestäsi antaa.

Nyrkkisääntönä voisi todeta, että askel siistimpään suuntaan tuskin aiheuttaa haittaa, mutta pienikin lipsahdus sottaisuuteen voi olla tosi paha.

Äärimmäisen siistiä alkavaa viikkoa.