Avainsanat

, , , , ,

Julkaisemme viikoittain yhden kehitettävissäsi olevan karisman osa-alueen.

  1. Itsetunto – Vastaanottavuus

Vastaanottavuus on kykyä havaita asioita ja ottaa vastaan palautetta, kritiikkiäkin. Kumpikin edellyttää hyvää tai ennemminkin tervettä itsetuntoa. Kykyä käsitellä negatiivisia asioita järkyttymättä ja toisaalta positiivisia asioita ilman että mopo karkaa käsistä.

Asioita on vaikea havaita, jos haluaa ummistaa silmät, painaa pään pensaaseen, lentää sokkona. Vähän aikaa sitten Helsingin Sanomissa oli artikkeli siitä kuinka stressi tyhmentää. Stressaantuneen ihmisen itsetunto on alentunut. Hän ei enää uskalla tarkkailla maailmaa, vaan pyrkii sulkemaan tosiasioita mielestään. Näin hänellä ei ole käytössään tarpeellista tietoa järkeviin päätöksiin. Huolehdi siis stressitasoistasi, jotta itsetuntosi olisi kunnossa, jotta voit käyttää kaikkea saatavilla olevaa informaatiota.

Palautteen vastaanottaminen on taito sekin. Positiivinen palaute, kehut ja ylistykset pitäisi osata ottaa vastaan ylpistymättä, mutta myös vähättelemättä. Itseäni ainakin ärsyttää perisuomalainen tapa, jossa kovasti vähätellään, että älä minulle nyt mitään lahjoja anna. Tekisi mieli sanoa, että ei sitten, kun et arvosta ja ottaa lahja pois.

Negatiivinen palaute ja kritiikki pitäisi pystyä vastaanottamaan siten, että rohkaistaan muita antamaan sitä vastakin. Meillä kaikilla on luonnollinen taipumus puolustautua, kun meitä arvostellaan. Ratkaisevaa oman kehittymisemme ja karismamme osalta on se, miten puolustaudumme. Kritiikin torjuminen, muurien nostaminen, on varma tapa rapauttaa oma karisma. Kritiikin hyväksyminen kehittymisen siemenenä vie eteenpäin, erityisesti, kun kritiikin antaja saa kiitoksen lahjastaan.

Itse haluan ajatella siten, että ihminen, joka kritisoi minua asiallisesti ja on muuten osoittautunut enemmän ystäväksi kuin viholliseksi, tekee minulle suuren palveluksen ystävänä, kun ottaa riskin kritisoimisesta. Esimerkki: jos sinulla on tahra vaatteessa ja ystäväsi näkee sen, mutta ei mainitse, onko hän oikeasti ystäväsi?

Aidon ystävän palaute

Entä, jos kritiikin saaja raivostuu tai kostaa? Kynnys ystävällisen kritiikin antamiseen kasvaa ja tämän ihmisen kehitys hidastuu ja virheprosentti kasvaa.

Äärimmäisen vastaanottavaista alkavaa viikkoa.