Avainsanat

, , , , , , , , ,

Julkaisemme viikoittain yhden kehitettävissäsi olevan karisman osa-alueen. Tämä viidestoista kirjoitus on melkein sarjan puoliväli. Kippis!

15. Rohkeus – Riskien ottaminen

Karismakoulun seitsemännessä luvussa käsittelimme omaleimaisuutta, rohkeutta toteuttaa omia arvoja, toimia tarvittaessa toisin kuin muut. Nyt tarkastelemme riskien ottamista, siis sitä, että astumme oman tutun ja turvallisen alueemme ulkopuolelle.

Turvallisuushakuisuus, siis riskien välttäminen, on sisäänkirjoitettu useimpiin ihmisiin. Tuttu, jossa olemme tähän mennessä hengissä säilyneet, antaa meille varmuutta ja voimaa. On kuitenkin hyvä pitää mielessä, että rajaamalla toimintamme mukavuusalueellemme, me samalla rajoitamme voimavarojemme ja karismamme kehittymistä.

Otetaanpa tosielämän esimerkki:

Erään yrityksen uuden, mullistavan tuotteen julkistustilaisuus oli alkamassa. Lavalla oli piano ja pianisti, ja pianon vieressä mikrofoni. Markkinointijohtaja, Tapsa, asteli mikrofonin ääreen ja avasi tilaisuuden laulamalla Schubertin Serenadin pianon säestyksellä. Kuulijat olivat mykistyneitä, eikä vain siksi, että avaus oli poikkeuksellinen, vaan erityisesti siksi, että Tapsa ei kerta kaikkiaan osaa laulaa. Avauksen jälkeen siirryttiin normaaliin päiväjärjestykseen ja alkuhämmennyskin hävisi.

Mikä oli tarinan opetus? Lienee syytä tutkia Tapsan taustaa. Uransa alkuvaiheessa Tapsa oli auttamattoman onneton esiintyjä. Hän änkytti eikä juuri saanut selvää sanaa suustaan, ja kuitenkin kymmenessä vuodessa hänestä oli tullut alansa karismaattisin esiintyjä. Asiakkaat tulivat markkinointitilaisuuksiin pelkästään siksi, että tiesivät Tapsan olevan puhumassa.

Tapsalta kysyttiin kerran, mikä on hänen karismansa salaisuus. Hän vastasi, että kyseessä oli yksinkertaisesti jatkuva harjoitus ja omien rajojen tietoinen rikkominen. Kun kokemusta kertyi, riskien ottaminenkin oli aina helpompaa.

Tapsasta ei tullut laulajaa, mutta tuon tuotejulkistustilaisuuden osanottajat muistavat taatusti tämänkin merkkipaalun Tapsan karismassa.

Mieti omia rajojasi. Teetkö aktiivisesti työtä oman mukavuusalueesi laajentamiseksi?

Kokeilepa sitä, että tutkit sinun tyylistäsi poikkeavan ihmisen toimintaa. Mikä hänen toiminnassaan on erityisen ansiokasta? Voisitko sinäkin sopivassa tilaisuudessa toimia vastaavalla tavalla? Hahmota riski: Mitä oikeastaan menettäisit, jos et onnistuisikaan, ja mitä voitat, kun onnistut?

Rohkeus - riskien ottaminen

Tee hallitusta riskien ottamisesta tapa, ihan niin kuin Tapsakin teki.

Hallitun riskaabelia alkavaa viikkoa.