Avainsanat
johtaminen, lakialoite, narsismi, narsistinen persoonallisuushäiriö, työåpaikkakiusaaminen
(Lehdistiötiedote, julkaisuvapaa)
Alakulo, ahdistus, masennus, pelko, hajonneet perheet, epätoivo ja itsetuho. Yksilötason seurauksia yli sadalletuhannelle työpaikkakiusatulle ja heidän läheisilleen.
Ongelmien puintia työnteon sijaan. Ideoinnin, kehittämisen ja toiminnan lamaantumista. Mustamaalaamista, leimaamista. Sairauspoissaoloja, hävittyjä kauppoja, menetettyjä tuottoja, konkursseja. Organisaatiotason seurauksia kiusaamisesta tuhansissa suomalaisissa yrityksissä ja yhteisöissä.
Menetetyt verotulot ja hukkaan menneet koulutuskustannukset. Korvaukset työttömille, sairastuneille, ennenaikaisesti eläköityneille ja syrjäytyneille. Terveydenhoidon kulut. Yhteiskunta ja vakuutusyhtiöt maksavat miljardeja euroja joka vuosi työpaikkojen henkisestä väkivallasta.
Työpaikkakiusaamisen kohteeksi joutuu 140 000 henkilöä vuosittain. Joka viides suomalainen joutuu jossain vaiheessa työuraansa kiusatuksi. Työpaikkakiusaamisen kustannukset ovat laskutavasta riippuen jopa puolet valtion vuosibudjetista. Tilastokeskuksen työolotutkimuksen mukaan kiusaaminen on suomalaisessa työelämässä jatkuvasti kasvava ja raa’istuva ilmiö.
Ongelma koskettaa suoraan koko palkansaajakuntaa ja välillisesti häirinnän kohteeksi joutuneita työtovereita ja häirityn läheisiä. Tutkimuksen mukaan vuonna 2008 kiusaamisen esiintyvyys oli kohonnut 44 prosenttiin kaikista palkansaajista. Euroopan työolotutkimuksen (Eurofond) mukaan Suomi on EU-maiden keskinäisessä vertailussa työpaikkakiusaamisen kärkimaa.
Vasta aivan viime vuosina oikeuslaitos ja esitutkintaviranomaiset ovat havahtuneet siihen, että vakavan kiusaamisen ehkäisemisessä on haastavaa löytää sovellettavia oikeusnormeja.
Nyt on valmisteilla kansalaisaloite työpaikkakiusaamista koskevan lainsäädännön muuttamiseksi. Kansalaisaloitteen tavoitteena on saada aikaan lakialoite työpaikkakiusaamiseen soveltuvien säännösten lisäämiseksi työturvallisuuslakiin sekä työturvallisuusrikosten vanhenemisaikojen pidentämiseksi. Haluamme myös herättää keskustelua ja lisätä tietoisuutta työpaikoilla tapahtuvasta henkisestä väkivallasta ja häirinnästä.
Aloitteeseen voi käydä tutustumassa ja 1.3. alkaen allekirjoittamassa www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/1092. Myös kirjastoihin jaetaan aloitetta allekirjoitusta varten.
Lisätietoja aloitteesta antavat:
Toni Hinkka, johtamisaktivisti, yritysten ja yhteisöjen johdon neuvonantaja ja kehittäjä. toni.hinkka@cxomentor.fi, 044 306 3949
Sanna Luoma, asianajaja, varatuomari. sanna@juntura.eu, 0400 207 039
Sirpa Polo, FT, KM, tietokirjailija. sirpa.polo@pp.inet.fi, 0400 537 204
Heikki Dillström, tekninen asiantuntija. heikki.dillstrom@tyopaikkakiusatut.net, 050 3008 662