Avainsanat

, , , , , , , , ,

Julkaisemme viikoittain yhden kehitettävissäsi olevan karisman osa-alueen.

17. Läsnäolo – keskittyminen

Paikalla, muttei läsnä. Näin olemme kuulleet monesti jostain henkilöstä luonnehditun. Tällainen vaikuttaa olevan arkitodellisuutta yhä useammin.

Huomiotamme jakaa suurempi sivuärsyketulva kuin koskaan aikaisemmin. Ei ole enää pelkästään nuorison tyyppikäyttäytymistä keskittyä enemmän älykännykkään kuin fyysisesti paikalla olevaan keskustelukumppaniin. Olemme todistaneet sellaistakin, että ihan aikuiset ammatti-ihmiset tuijottavat palaverissa omia tietokoneitaan enemmän kuin kokoustovereitaan. Toki tähän on joskus ihan perustellut syynsä. Osa ihmisistä kokee sen joka tapauksessa loukkaavana.

Jos tavat ovat tässä suhteessa huononemaan päin, on se karismankasvattajille hyvä uutinen: pienemmällä ponnistelulla pääsee erottumaan joukosta positiivisesti.

Silmät hyppivät seinillä. Kynä on todella mielenkiintoinen ja tutkimisen arvoinen kapistus. Vaatteiden nukka on helppo poistaa palaverin aikana. Ei näin.

Katso kulloistakin puhujaa suoraan silmiin tai ainakin silmien lähelle. Käännä pääsi mukana koko yläkehosi puhujan suuntaan. Osoita kehonkielelläsi tai äännähdyksin, että sekä kuuntelet että kuulet. Pyri aidosti ymmärtämään, mitä puhuja tarkoittaa, sen sijaan, että vedät johtopäätökset salamana omista lähtökohdistasi. Älä keskeytä, äläkä ainakaan puhu päälle. Kun puhut, puhu samasta asiasta kuin keskustelukumppanisi. Kuuntele enemmän kuin puhut. Kysy väittämistä enemmän. Näin.

Karismakoulu keskittyminen

Monilla työtahti on sellainen, ettei jaksa enää keskittyä juuri mihinkään. Jos vain mahdollista, rajaa tapaamisten määrä sellaiseksi, että pystyt vielä täysin keskittymään toisiin ihmisiin. Tässäkin harjoitus tekee mestarin. Kun keskittymiseen paneutuu, siinä kehittyy varsin nopeasti. Ei aikaakaan, kun siitä tulee toinen luonto.

Varaa tapaamisiin riittävästi aikaa. Saavu paikalle ajoissa.  Pyri tyhjentämään mielesi häiritsevistä asioista tai jos se sinulle sopii, kertaa asioita, jotka liittyvät tapaamaasi henkilöön tai tiedossasi olevaan keskustelunaiheeseen. Varaa aikaa myös tapaamisen jälkeen, niin ettei keskittymisesi mene kellon tuijotteluun.

Katso silmiin. Kuuntele aktiivisesti.

Äärimmäisen keskittynyttä alkavaa viikkoa.