Avainsanat

, , , , , , , , , ,

Julkaisemme viikoittain yhden kehitettävissäsi olevan karisman osa-alueen.

18. Innoitus – Energia

Innoitus on tarttuvaa innostusta. Innoituksen peruslähtökohtana ovat arvot (karismakoulu 2/30) ja sitoutuminen (karismakoulu 10/30).

Haukotus tarttuu, mutta johtajan haukotus se vasta tarttuukin

Innoitus vaatii energiaa. Ilmeetön puhe, eleettömyys, väsynyt olemus ja tarkkaavaisuuden lipsuminen vesittävät hyvänkin tarkoituksen.

Eräs asiakkaamme, noin kahdensadan ihmisen yksikön johtaja, saa yrityksen henkilöstötutkimuksissa todella hyvää palautetta toiminnastaan esimiehenä, mutta yksi ongelma hänellä on. Hänen tiimistään puuttuu into. Kaikki kyllä tuntevat, että hänen arvonsa ovat kohdallaan ja että hän on todella sitoutunut sekä yritykseen että tiiminsä menestymiseen. Silti jossain mättää.

Keskustellessamme ongelmasta hän kuvaili kokousten ja kiireiden täyttämää työpäiväänsä. Lamppu syttyi. Tullessaan kokouksien välillä työpisteeseensä kuin uitettu koira hän on yleensä ryhtynyt keräämään voimia seuraavaan koitokseen. Hän on siis toiminut energiaimurina sen sijaan, että hän säteilisi energiaa ympäristöönsä. Tästä havainnosta alkoi paranemisprosessi.

Seuraavan kerran tavatessamme hän kertoi alkaneensa järjestelmällisesti tyhjentää mielensä ennen työpisteeseen tuloaan. Edellisen palaverin murheet siis sivuun, jotta ne eivät haittaa ihmisten kohtaamista. Mielen tyhjentämiseksi hän otti tavakseen haukata happea ulkona, josta oli myös fyysinen hyöty energiatason nostamisessa. Jo näillä toimenpiteillä oli positiivinen vaikutus. Kuukautta myöhemmin hän oli ottanut pari lisäaskelta. Hän päätti palaverit siihen, että hän kirjoitti muistiot ja muut viestit saman tien. Työpisteeseen tullessaan hän saattoi rauhallisesti katsoa ympäristöään ja antaa ihmisille merkin siitä, että hän on käytettävissä. Tiimin jäsenet, jotka aiemmin varoivat häiritsemästä kiireistä esimiestään, uskalsivatkin yhtäkkiä lähestyä häntä, ja hänellä oli heille näkemystä, aikaa ja energiaa.

Hoida sinäkin energisyytesi kuntoon tavalla tai toisella. Mikä sinulle sitten ikinä sopiikaan.

Minulla oli aamuvirkkuna iltapäivisin usein aika pahan musta hetki. Eräänä päivänä päätin ruveta urheilemaan keskellä päivää. Punttisali tai lenkki tuo aivan järjettömästi virtaa iltapäiviin.  Se sopii minulle. Sinulle ehkä jokin muu keino.

Unella, ruokavaliolla, liikunnalla ja tauoilla on suuri merkitys energiatasapainoon.

Mieti, oletko energiaimuri vai sen antaja.

Äärimmäisen energistä alkavaa viikkoa.