Avainsanat

, , , , , , , , ,

Työpaikkakiusaamistapausten ratkaiseminen on johtajille aina erittäin vaikeaa. Ennaltaehkäisy on huomattavasti helpompaa.

Tässä on lyhyt lista asioista, joiden avulla työpaikkakiusaaminen tehdään huomattavasti vaikeammaksi.

  1. Kirjatkaa organisaationne arvot. Arvot kertovat millä keinoin toimimme ja toisaalta myös millä keinoin ei saa toimia. Työpaikkakiusaamisen ehkäisemiseksi arvoihin kannattaa lisätä esimerkiksi.: avoimuus, kunnioitus, kannustaminen ja ilo. Älkää tehkö arvovalintoja ylimmässä johdossa, vaan osallistakaa niihin koko henkilöstö. Arvoja tulee toistaa jatkuvasti, jotta ne pysyvät mielessä. Arvoista johdetaan tarvittavat ohjeet ja säännöt toiminnalle. Organisaatioiden uusien jäsenien kanssa arvot tulee keskustella perehdytyksessä tai mieluummin jo rekrytointikeskusteluissa. Arvojen rikkomisen suhteen pitää vallita aina nollatoleranssi.
  2. Organisaation ylimmän johtajan pitää vakuuttaa koko henkilöstö siitä, että kiusaaminen ei ole sallittua missään muodossa. Johtajan luo saa aina tulla suoraan kenenkään estelemättä tulla kertomaan, mikäli kokee tulleensa kohdelluksi epäoikeudenmukaisesti tai kohdanneensa häirintää.
  3. Organisaatiota pitää perehdyttää ymmärtämään mikä on asiallista johtamista ja käyttäytymistä ja mikä ei. Pitää ymmärtää ero kiusaamisen ja normaalin direktio-oikeuden käyttämisen välillä.
  4. Mikäli kiusaamista kaikesta huolimatta ilmenee, pitää niihin puuttua jämäkästi ja näyttävästi. Toki ensin pitää selvittää asioiden todellinen laita.

Seuraavassa kirjoituksessani kerron, miten johtajan kannattaa toimia, kun joku tulee ilmoittamaan kiusaamisesta.

Ps. Kannustaisin teitä allekirjoittamaan lakialoitteen työpaikkakiusaamista vastaan tästä linkistä. Anonyymisti ja turvallisesti oikeusministeriön sivustolla.