Avainsanat

, , , , , , , , , ,

Julkaisemme viikoittain yhden kehitettävissäsi olevan karisman osa-alueen.

18. Viestintä – Selkeys

Viestinnässä olemme aikaisemmin käsitelleet kiteytystä (karismakoulu 3/30) ja sävykkyyttä (karismakoulu 11/30).

Selkeys on itsensä tekemistä helposti ymmärrettäväksi. Olemalla vaikeaselkoinen ja kryptinen, antaa itsestään kaikkea muuta kuin älykkään vaikutelman. Älykäs ihminen osaa sovittaa sanomansa kuulijoiden mukaan.

”Jos et pysty selittämään asiaa selvästi, et tiedä siitä tarpeeksi.” – Albert Einstein.

Otetaan esimerkiksi ajankohtainen Stephen Hawking. Hän lienee niin laajalti arvostettu siksi, että pystyi selittämään lähes kansantajuisen selkeästi ajan ja mustat aukot ja kaiken sellaisen teoksessaan ”Ajan lyhyt historia”. Samaa koulukuntaa on Esko Valtoja. Hänkin kuvaa monimutkaisia asioita selkokielellä.

Miten selkeyttä sitten voi harjoitella?

Harjoitus: Listaa muutamia asioita, jotka ovat sinun elämässäsi tärkeitä ja joista haluat keskustella yleisösi kanssa. Selitä ne asia kerrallaan ensin itsellesi kirjoittamalla ne auki. Tiivistä. Tiivistä vielä vähän lisää. Poista kaikki sivistyssanat. Harjoittele selityksesi avainkohdat niin, että voit toistaa ne pinnistelemättä koska tahansa. Pyydä palautetta, ovatko kuulijasi ymmärtäneet. Selkeytä lisää.

Jos vaikka joka viikko selkeytät itsellesi ja sen avulla muille yhden tärkeän asian, on sinulla vuoden päästä sellainen arsenaali käytössä, ettet paljon muuta tarvitsekaan.

Itse toteutan tätä neuvoa muutaman kerran viikossa. Kirjoitan blogeja asioista, jotka askarruttavat itseäni ja joiden arvioin kiinnostavan muitakin. Samalla tulee syväohjelmoitua mieleni varastoon selkeitä selityksiä monille ilmiöille.

Oliko riittävän selkeästi sanottu?

Äärimmäisen selkeää alkavaa viikkoa.