Avainsanat

, , , , , , , , ,

Työpaikkakiusaamistapausten ratkaiseminen on johtajille aina erittäin vaikeaa. Ennaltaehkäisy on olisi ollut huomattavasti helpompaa (lue edellinen kirjoitukseni).

Jos ennaltaehkäisyyn ei ole panostettu tai se ei ole onnistunut, voi johtaja tulla tietoiseksi kiusaamisesta periaatteessa seuraavilla tavoilla (vakavuusaste ja ratkaisuvaikeus kasvavat merkittävästi listan edetessä):

  1. Johtaja huomaa itse, että joku/jotkut kohtelevat jotakuta/joitakuita asiattomasti (tämä kirjoitus).
  2. Kiusatun kollega tulee kertomaan havainnoistaan (lue osa 2).
  3. Kiusattu tulee ilmoittamaan epäasiallisesta kohtelusta.
  4. Viranomaiset ottavat yhteyttä, koska häirinnästä on tehty ilmoitus.

Joskus kiusaamistietoisuuden kasvattamisessa edetään jokainen vaihe kerrallaan. Joskus hypätään suoraan vaiheeseen neljä (jolloin myös lehdistö saattaa olla aiheen kimpussa). Lienee sanomattakin selvää, että mitä aikaisemmassa vaiheessa ongelma ratkaistaan, sitä vähemmän aiheutetaan ongelmia kaikille osapuolille. Myös johtajalle itselleen.

Tällä kertaa käyn läpi geneeriset toimenpiteet tilanteessa, jossa huomion on tehnyt johtaja itse.

  1. Toimi välittömästi. Älä odota seuraavaan päivään. Jos paikalla olette vain te kolme, ryhdy ratkomaan heti. Jos paikalla on muita, odota palaverin loppuun ja pyydä osapuolet jäämään. Jos teko on todella törkeä, keskeytä palaveri välittömästi.
  2. Haastattele ensin epäasiallisen kohtelun kohteena ollut. Miten hän tulkitsi tilanteen? Mitä hän tunsi? Mitä hän odottaa sinulta johtajana?
  3. Keskustele sitten epäasiallisesti kohdelleen henkilön kanssa. Miten hän tulkitsi tilanteen? Miksi hän toimi, kuten toimi? Ymmärsikö hän itse toimintansa virheellisyyden? Selitä hänelle, miten jatkossa pitää toimia. Täsmennä, että kaikenlainen epäasiallinen kohtelu on organisaatiossasi täysin kiellettyä. Nollatoleranssi. Vaadi häneltä lupaus. Kehota häntä pyytämään anteeksi uhrilta.
  4. Jos mahdollista, tämä ensimmäinen puuttuminen kannattaa tehdä siten, että kaikki osapuolet voivat säilyttää kasvonsa. Jos epäasiallinen teko on tehty muiden läsnä ollessa, tiedota osallisille asiaan puuttumisestasi. Kerro epäasiallisen kohtelun nollatoleranssista.

Monissa tapauksissa tällainen riittävän aikainen ja tarpeeksi jämäkkä puuttuminen lopettaa kiusaamisen. Mitä aikaisemmin ja mitä tiukemmin, sitä tehokkaampaa. Aivan kuin lasten kasvatuksessa: häiritsevän käyttäytymisen kitkeminen aikaisessa vaiheessa estää tehokkaasti isompien ongelmien syntymisen.

Seuraa tilannetta. Kysy kohtelun uhrilta, onko suhde säilynyt asialinjalla.

Seuraavassa kirjoituksessani kerron toimenpiteet tilanteessa, jossa kiusatun kollega ilmoittaa havainnoistaan.

Ps. Allekirjoitathan anonyymisti lakialoitteen työpaikkakiusaamisen vaikeuttamiseksi tästä linkistä.