Avainsanat

, , , , , , ,

Julkaisemme viikoittain yhden kehitettävissäsi olevan karisman osa-alueen.

20. Olemus – Pukeutuminen

Karismakoulun neljännessä osassa käsittelimme olemuksen perustan, ryhdin, ja osassa 12 tarkastelimme siisteyttä.

Pukeutuminen, niin ulkoista kuin se onkin, on karisman kannalta hyvinkin tärkeää. Sisältö on toki kuorta tärkeämpää, mutta ensimmäiset arviot meistä tehdään ulkoisen olemuksen perusteella. Jos vaikutelma on epäedullinen, sisällön tulkinta vaikeutuu.

Sisältö on toki kuorta tärkeämpää

Kannattaa miettiä kunnolla, millaisen vaikutelman haluat välittää itsestäsi ympäristöllesi. Kokovartalopeili on tässä hyvä apuväline, kuten ryhdin arvioimisessakin. Asetu peilin eteen ja arvioi, onko pukeutumisesi siisti, erottuva ja tilanteeseen sopiva.

  • Näyttääkö peilikuvasi siistiltä? Ovatko kengät puhtaat ja puku rypytön? Mitä parannuksia itse suosittelisit peilissä näkyvän henkilön pukeutumiseen yleisvaikutelman parantamiseksi?
  • Mikä erottaa sinut massasta? Nouseeko peilikuvasta jotain, joka kiinnittää myönteistä huomiota vai onko yleiskuva harmaa ja huomaamaton? Millaisia muutoksia suosittelisit? Lisää väriä? Vähemmän väriä? Laatua? Muodikkuutta?
  • Sopiiko pukeutumisesi työtilanteisiin? Vastaako pukeutumisesi niitä sääntöjä, joita sidosryhmäsi kunnioittavat? Pukeudutko sopivasti vai ali tai yli? Viestiikö pukeutumisesi niitä arvoja, jotka haluat välittää ympäristöösi?

Työstimme kerran erään teollisuuskonsernin strategiaa. Pyysimme yrityksen toimittajalta asiantuntijan tiimipalaveriin valmistelemaan esitystä seuraavaan johtoryhmän kokoukseen. Ajatuksena oli, että tämä asiantuntija pitäisi itse kyseisen esityksen. Keskustelu oli oikein antoisaa, mutta asiantuntijan lähdettyä olimme hetken hiljaa ennen kuin eräs meistä kysyi: ”Voimmeko viedä näin koristeltua ihmistä johtoryhmään?” Seuraava kommentti: ”Niinpä. Joulukuusi ei taida vakuuttaa.” Tilanne oli aika karmea, ja kuvastaa hyvin sitä, miten tuhoisaa virheellinen pukeutuminen – asusteineen ja meikkeineen – voi joskus olla.

Samalla kun pidät huolta sisällöstä, huolehdi myös paketistasi.

Äärimmäisen siistiä, erottuvaa ja sopivasti vaatetettua alkavaa viikkoa!