Avainsanat

, , , , , , , , ,

Työpaikkakiusaamistapausten ratkaiseminen on johtajille aina erittäin vaikeaa. Ennaltaehkäisy on olisi ollut huomattavasti helpompaa (lue ennaltaehkäisystä).

Jos ennaltaehkäisyyn ei ole panostettu tai se ei ole onnistunut, voi johtaja tulla tietoiseksi kiusaamisesta periaatteessa seuraavilla tavoilla (vakavuusaste ja ratkaisuvaikeus kasvavat merkittävästi listan edetessä):

  1. Johtaja huomaa itse, että joku/jotkut kohtelevat jotakuta/joitakuita asiattomasti (lue osa 1).
  2. Kiusatun kollega tulee kertomaan havainnoistaan (tämä kirjoitus).
  3. Kiusattu tulee ilmoittamaan epäasiallisesta kohtelusta.
  4. Viranomaiset ottavat yhteyttä, koska häirinnästä on tehty ilmoitus.

Joskus kiusaamistietoisuuden kasvattamisessa edetään jokainen vaihe kerrallaan. Joskus hypätään suoraan vaiheeseen neljä (jolloin myös lehdistö saattaa olla aiheen kimpussa). Lienee sanomattakin selvää, että mitä aikaisemmassa vaiheessa ongelma ratkaistaan, sitä vähemmän aiheutetaan ongelmia kaikille osapuolille. Myös johtajalle itselleen.

Tällä kertaa käyn läpi geneeriset toimenpiteet tilanteessa, jossa kiusatun kollega tulee kertomaan havainnoistaan.

  1. Ota ilmoitus tosissaan. Pyydä mahdollisimman tarkkaa kuvausta. Kysy todistajista ja todisteista. Pyri selvittämään tekojen toistuvuus ja pitkäaikaisuus. Pyri arvioimaan ilmoituksen tekijän motivaatiota. Kiitä häntä lämpimästi vastuuntunnosta ja rohkeudesta. Lupaa selvittää asia ja lupaa hänelle tiedottavasi etenemisestä heti kun tiedotettavaa on.
  2. Haastattele epäasiallisen kohtelun kohteena ollut. Ole varovainen, koska tilanne saattaa olla erittäin herkkä ja toisaalta hänen näkemyksensä voi erota kollegan näkemyksestä. Miten hän tulkitsee tilanteen? Mitä hän tunsi? Mitä hän odottaa sinulta johtajana?
  3. Keskustele sitten epäasiallisesti kohdelleen henkilön kanssa. Miten hän tulkitsee tilanteen? Miksi hän toimii, kuten toimii? Ymmärtääkö hän itse toimintansa virheellisyyden? Selitä hänelle, miten jatkossa pitää toimia. Täsmennä, että kaikenlainen epäasiallinen kohtelu on organisaatiossasi täysin kiellettyä. Nollatoleranssi. Vaadi häneltä lupaus. Kehota häntä pyytämään anteeksi uhrilta.
  4. Jos mahdollista, tämä ensimmäinen puuttuminen kannattaa tehdä siten, että kaikki osapuolet voivat säilyttää kasvonsa. Jos epäasiallinen teko on tehty muiden läsnä ollessa, tiedota osallisille asiaan puuttumisestasi. Kerro epäasiallisen kohtelun nollatoleranssista.
  5. Tiedota soveliaalla tavalla ilmoituksen antamalle kollegalle toimenpiteistäsi. Jos ’ilmianto’ on osoittautunut asialliseksi, kiitä tai jopa palkitse häntä.

Monissa tapauksissa tällainen riittävän aikainen ja tarpeeksi jämäkkä puuttuminen lopettaa kiusaamisen. Mitä aikaisemmin ja mitä tiukemmin, sitä tehokkaampaa. Aivan kuin lasten kasvatuksessa: häiritsevän käyttäytymisen kitkeminen aikaisessa vaiheessa estää tehokkaasti isompien ongelmien syntymisen.

Seuraa tilannetta. Kysy kohtelun uhrilta ja kollegalta, onko suhde säilynyt asialinjalla.

Seuraavassa kirjoituksessani kerron toimenpiteet tilanteessa, jossa kiusattu ilmoittaa havainnoistaan.