Avainsanat

, , , , , , , , , ,

Julkaisemme viikoittain yhden karisman osa-alueen, jota voit kehittää.  Aikaisemmat kirjoitukset löytyvät täällä aiemmin julkaistuista blogeista.

21. Itsetunto – Joustavuus

Itsetunto on käsitys omasta arvosta. Kun itsetuntoni on kunnossa, minulla on totuudenmukainen ja myönteinen omakuva. Itsetunnon osa-alueista olemme aiemmin käsitelleet itseluottamusta (luku 5) ja vastaanottavuutta (luku 13).

Joustavuutesi ratkaisee sen, miten suhtaudut ympäristösi ja itsesi muuttumiseen. Oletko umpijääräpää, joka ei muuta toimintaansa vaikka sitä vastaan esitettäisiin millaisia perusteluja tahansa. Toisaalta oletko takinkääntäjätuuliviiri, joka myötäilee jokaista vastaantulijaa.

”Meitä ei uhkaa mikään. Eivät ne kosketusnäytöt ole ennenkään toimineet.”, totesi umpiluujääräpäinen johtaja kansallisylpeyden tuhoten.
”Metriäkään et aja pyörällä ilman kypärää – aja nyt sitten tällä kertaa kotiin”, sanoi äiskäiskä hämmentyneelle piltilleen.

Karismaattinen joustavuus on jossain jäärän ja viirin välimaastossa. Jos arvosi (luku 2) ovat selkeät, ovat valinnatkin tämän suhteen helpompia. Tiedät, missä pidät pääsi ja missä joustat. Osaat valita taistelusi.

Neuvottelutilanteet ovat oiva esimerkki. Jos jääräpää neuvottelee, on kyseessä sanelu ja tuloksena kariutuminen ennemmin tai myöhemmin. Jos tuuliviiri neuvottelee, on tuloksena häviö tai päättymätön veivaaminen. Neuvottelussa joustavuutta tarvitaan molemmilta osapuolilta.

Harjoitus:  Mieti seuraavaan neuvottelutilanteeseen mennessäsi, mitkä ovat aidot kynnyskysymyksesi, mikä on realistista ja mikä on pakko saavuttaa.  Käy sitten avoimesti kauppaa määrittämissäsi rajoissa. Jos vaadit, niin ole myös valmis antamaan. Jos sinulta vaaditaan, ole myös valmis pyytämään. Perustele kohteliaasti kaikki vaatimuksesi. Jos et osaa niitä perustella, vaadit turhia.

Kilpailuviettiä tai voitontahtoa tarvitaan, mutta liiallisena se saattaa sokaista ja johtaa karisman rapautumiseen.  Ethän tule tunnetuksi liian itsekkäänä tai huonona häviäjänä? Kun tunnet arvosi ja arvostat aidosti muita, sinulla on varaa päästää irti omista uskomuksistasi yhteiseksi hyväksi.

Käsittelimme aikaisemmin myös vastaanottavuutta – kykyä vastaanottaa palautetta. Jos halut kehittyä, ei riitä että palautteen kuuntelee – siihen pitää myös reagoida. Se edellyttää joustavuutta.

Darwinin suuhun on usein virheellisesti laitettu seuraavan kaltainen lause: ”Voimakkaimmat eivät selviydy, vaan ne, jotka kykenevät sopeutumaan.”

Äärimmäisen fleksiibeliä alkanutta viikkoa.

Ps. Olethan yhteydessä, mikäli karisman kehittäminen yksin tai ryhmässä kiinnostaa