Avainsanat

, , , , , , , ,

Julkaisemme viikoittain yhden kehitettävissäsi olevan karisman osa-alueen. Aikaisemmat kirjoitukset löytyvät täällä aiemmin julkaistuista blogeista.

23. Rohkeus – Kyseenalaistaminen

Olemme käsitelleet aiemmissa luvuissa rohkeuden osa-alueista omaleimaisuutta (luku 7) ja riskien ottamista (luku 15). Nyt kyseenalaistamme.

Karismaattinen kyseenalaistaminen on vallitsevien käsitysten positiivista haastamista. Se ei ole lyttäämistä, lamauttamista tai toisten näkemysten väheksymistä ja mollaamista.

Vanha sanonta kuuluu: ”Jos et osaa, opeta. Jos et osaa opettaa, ryhdy kriitikoksi.” Kyseenalaistaja taas osaa kritisoida olemassa olevaa, osaa muuttaa ja muuttua, ja ehkäpä vielä opettaa sen muillekin.

Kyseenalaistajan sanavarastoon ei kuulu: näin se on aina ollut, itsestäänselvyys, luonnonlaki jne. Ennemminkin häneltä kuulee lauseita: entä jos, mitä jos, on myös toinen mahdollinen näkökulma jne. Taitava kyseenalaistaja käyttää ”joo, muttan” tilalla ”joo, ja” -sanaparia.

Kyseenalaistamisen mestari osaa kyseenalaista omia uskomuksiaan vähintään samalla innokkuudella kuin muiden. Vaikka hän epäileekin kaikkea, se ei kuitenkaan tee hänestä epävarmaa. Hän tuskin ajattelee itsestään, etten minä varmaan tuotakaan osaa. Ennemminkin hän uskoo kykenevänsä vaikka mihin, mutta toki hän osaa analysoida yrittämisen panos-/tuottosuhteen suhteellisen järkevästi.

Uskallan väittää, että valtaosa ihmiskunnan kehityksestä ja keksinnöistä on kyseenalaistamisen tulosta. Aina joku jossain miettii, että on oltava toinenkin, ehkä parempi, tapa tehdä jokin asia. Riittävän usein kuin kyseenalaistaa, osuu ennen pitkää johonkin aidosti elämäämme parantavaan innovaatioon.

Äärimmäisen kyseenalaistavaa viikkoa!