Avainsanat

, , , , , , ,

Julkaisemme viikoittain yhden kehitettävissäsi olevan karisman osa-alueen. Aikaisemmat kirjoitukset löytyvät täällä aiemmin julkaistuista blogeista.

24. Aitous – Luotettavuus

Olemme käsitelleet aiemmissa luvuissa aitouden osa-alueista luonnollisuutta (luku 8) ja rehellisyyttä (luku 16). Nyt pureudumme luotettavuuteen.

Luotettavuus voidaan nähdä lupausten pitämisenä ja toisaalta ennustettavuutena.

”Pidä mitä lupaat ja lupaa vain mitä voit pitää”, kuuluu vanha elämänohje. Lupausten pitäminen korreloi vahvasti henkilön kunniakäsityksen kanssa. Mitä korkeampi kunniamotivaatio, sitä vaikeampaa on jättää luvattu tekemättä. Pahimmillaan tämä aiheuttaa sitä, että tehdään hölmöjäkin asioita, kun on kerran tullut luvattua.

Toimiva toimintaohje voisi olla se, että lupaat aina olettamaasi varovaisemmin. Jos arvioit asian kestävän viisi päivää, lupaa seitsemässä ja yllätä toinen positiivisesti vaikka olisitkin ylittänyt oman arviosi päivällä. Toki on paljon asioita, joissa lupauksessa pitää olla tarkka. Jos vaikka juna tulee ja menee asemaltasi varttia sovittua aikaisemmin, voi hieman harmittaa.

S-ryhmän entinen pääjohtaja Arto Hiltunen kirjoitti suositun kirjan johtamisen taito (Sanoma Pro, 2014). Kysyin häneltä kerran tavatessamme, mikä on hänen paras neuvonsa johtamiseen ikinä. Arto vastasi: ”Ole johdonmukainen ja ennustettava”. Hänen mukaansa johdettavien pitäisi kyetä varsin luotettavasti ennustamaan johtajansa päätöksentekoa.

Johdonmukaisuutta ei pidä käsittää väärin. Jos toisesta pystyy ennustamaan, että hän pettää aina tai jättää hommansa tekemättä, ei se karismaa kasvata. Arvaamattomuudestakin voi olla hyötyä, mikäli pystyy yllättämään positiivisesti.

Äärimmäisen luotettavaa viikkoa!