Avainsanat

, , , , , , ,

ulkaisemme viikoittain yhden kehitettävissäsi olevan karisman osa-alueen. Aikaisemmat kirjoitukset löytyvät täällä aiemmin julkaistuista blogeista. Laajemmin ja syvällisemmin asiaa on käsitelty uutuuskirjassa: Karisma – 30 keinoa parantaa henkilökohtaista vaikuttavuutta (lue lisää).

29. Aitous – Rehellisyys

Rehellisyys on sitä, että puhuu totta ja pysyy totuudessa myös silloin, kun se on oman edun vastaista. Rehellisyydellä tarkoitetaan myös sitä, että ei toimi vilpillisesti eikä edistä vääryyttä eikä riko lakia tai yhteisiä sääntöjä.

On todella vaikea muistaa, mitä on tullut kenellekin valehdeltua. Pitäisi hankkia tietojärjestelmä, johon kirjaa kaikki totuudenmuuntelut ja keitä ihmisiä se koskee. Vaikeinta on pienessä tuiterissa, kun suusta tulee ulos tavaraa nopeammin kuin pää ehtii prosessoida.

Ei. Tuommoinen elämä olisi aika vaikeaa. Pelkään pahoin, ettei se ole kuitenkaan hirveän harvinaista.

Kun puhuu aina totta, ei tarvitse jälkeenpäin miettiä, mitä on sanonut.

Harva asia tappaa karismaa yhtä tehokkaasti kuin pienikin valehtelu. Valkoinenkin valhe voi jättää keskustelukumppaniin unohtumattoman negatiivisen muistijäljen.

Entä, jos ei keksi jostakusta mitään muuta kuin pahaa sanottavaa? Onko valkoinen valhe silloin sallittu? Väitän, että todella karismaattisen ihmisen ei tarvitse sortua edes valkeisiin valheisiin. Kun oma itsetunto on kunnossa, keksii kyllä kaikista jotain kehuttavaa tai kannustavaa. Jos mikään muu ei auta, voi valita hiljaisuuden.

Rakentava kritiikki on toki sallittua ja karismaattiselle ihmiselle jopa toivottavaa. Toisen mollaaminen ja alistaminen on ihan eri asia kuin toisen parasta tarkoittavan palautteen antaminen.

Äärimmäisen rehellistä alkavaa viikkoa!

Ps. Karisma – 30 keinoa parantaa henkilökohtaista vaikuttavuutta on nyt myynnissä täällä (julkaistu 4.6.2015). Saat kirjan omistuskirjoituksella 30 €:lla toimituskuluineen, kun kirjoitat kampanjakoodikenttään ”blogilukija”.